Po pitanju karijere

Generacija Z više vjeruje AI nego svojim šefovima

Ovaj neobičan trend može se tumačiti kao izraz povećanog povjerenja nove generacije u tehnologiju.
Gospodarstvo / Posao | 04. 03. 2024. u 16:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U potrazi za smjernicama za karijeru, mladi pripadnici generacije Z sve više okreću leđa tradicionalnim izvorima i sve više polažu svoje povjerenje u suvremene tehnološke inovacije.

Istraživanje tvrtke INTOO i Workplace Intelligence otkriva da čak 47 posto mladih preferira savjete dobivene od ChatGPT-a u odnosu na savjete njihovih šefova.

Ovaj neobičan trend može se tumačiti kao izraz povećanog povjerenja nove generacije u tehnologiju, dok se istodobno pripremaju na korake poput davanja otkaza u razdoblju od sljedećih šest mjeseci, kako sugerira 44 posto ispitanika.

Nesumnjivo je da mladi pokazuju veće povjerenje prema tehnologiji nego prema svojim nadređenima, no zanimljivo je primijetiti kako stariji zaposlenici, odnosno milenijalci i pripadnici generacije X, češće koriste umjetnu inteligenciju na radnom mjestu u usporedbi s generacijom Z.

Ovo je paradoksalno, s obzirom na ranije istraživanje koje sugerira da stariji zaposlenici osjećaju potrebu prilagodbe korištenja alata temeljenih na umjetnoj inteligenciji kako bi ostali relevantni.

Mira Greenland, direktorica u INTOO-u, naglašava važnost zadovoljstva zaposlenika i njihove lojalnosti prema tvrtkama. Osim financijskih aspekata, podrška i savjeti koje tvrtke pružaju zaposlenicima igraju ključnu ulogu.

To ne mora nužno uključivati revolucionarne intervencije; često je dovoljan jednostavan savjet o praćenju relevantnih poslovnih profila na društvenim mrežama ili preslušavanje poučnih podcasta.

Osim toga, edukacija menadžera, posebice u području komunikacijskih vještina i odnosa sa zaposlenicima, ključna je komponenta u izgradnji dubljih veza.

Napredak u karijeri, kako ističe Greenland, zahtijeva i redovite sastanke licem u lice s zaposlenicima. Ovaj pristup stvara intimniju povezanost između poslodavaca i zaposlenika, čime se stvara dojam brige i pažnje prema njihovim potrebama. Bez takvog odnosa, mladi se okreću tehnologiji kao izvoru smjernica za posao i karijeru.

Važno je naglasiti da, unatoč sposobnosti umjetne inteligencije da obavlja određene zadatke, tehnologija teško može interpretirati ljudsko ponašanje i nepredvidljivost, kao i jedinstvene karakteristike pojedinaca.

Kopirati
Drag cursor here to close