Službeno je

FOTO | Stavljen potpis na ugovor - Mostar povezan zračnom linijom sa Beogradom

Izravna zračna linija na relaciji Mostar – Beograd bit će dostupna od kraja travnja do završetka listopada.
Gospodarstvo / Posao | 02. 02. 2024. u 10:52 Z. D. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Službeno je - Mostar je izravnom zračnom linijom povezan sa Beogradom, a letovi na ovoj relaciji kreću od travnja!

Dogovor je okončan potpisivanjem ugovora između Zračne luke Mostar i kompanije Air Serbia, a tim povodom u Gradskoj vijećnici u Mostaru upriličena je i svečanost potpisivanja uz prezentaciju same linije.

Foto: Bljesak.info / Mostar povezan zračnom linijom sa Beogradom

Izravna zračna linija na relaciji Mostar – Beograd bit će dostupna od kraja travnja do završetka listopada. Zrakoplovi će na ovoj relaciji letjeti tri puta tjedno - ponedjeljkom, petkom i nedjeljom.

Cijena karte kreće se od 56 eura u jednom smjeru do 104 eura za povratnu kartu.

Foto: Bljesak.info / Mostar povezan zračnom linijom sa Beogradom

Direktor Zračne luke Mostar Marko Đuzel pojasnio je za Bljesak.info kako je potpisivanje ovog ugovora značajno jer je zaokružena cijela priča.

4 huba

''Zaokružili smo priču četvrtog huba - Munchen, Zagreb, Rim i Beograd. I kad mi kažemo da se rijetko koja zračna luka može pohvaliti sa tim, nije to prepotentno, zračne luke imaju dosta linija, ali ova 4 huba puno znače. Beograd ima 80 destinacija prema zapadnoj Europi i Americi, a taj tranzitni segment za naše putnike puno znači'', rekao nam je Đuzel.

Naveo je kako sada Zračna luka Mostar ima 6 dogovorenih izravnih destinacija, što je rekord.

Foto: Bljesak.info / Marko Đuzel, direktor Zračne luke Mostar

''Kada bi množili svaku od tri, odnosno gdje možemo iz svih destinacija, to je preko 100 destinacija'', dodao je.

Osvrnuo se na brojke u protekloj godini, kao i na planove za 2024. godinu.

''Prošle godine, u lipnju smo imali 500 putnika, pa smo od lipnja do kraja godine došli do 20.500 putnika. Ako se projekcije pokažu adekvatnim, uduplat ćemo taj broj putnika, nadamo se na 40.000'', rekao je optimistično Đuzel.

Letovi ponedjeljkom, petkom i nedjeljom

Boško Rupić, direktor komercijale i strategija u Air Serbia, rekao je za Bljesak.info kako letovi za Mostar kreću ponedjeljkom, petkom i nedjeljom.

Foto: Bljesak.info / Boško Rupić, direktor komercijale i strategija u Air Serbia

''Letovi su postavljeni sredinom dana, što omogućuje dobru konekciju sa destinacijama u cijeloj Europi - od zapada preko jugoistoka. Za nas je ovo nastavak širenja prometa u regiji, spomenuo sam danas da je Mostar 17. destinacija na teritoriji bivše Jugoslavije prema kojom letimo. Očekujemo da će ovdje biti dosta putnika na dirketnoj liniji, ali i onih koji preko Beograda putuju dalje'', naveo je.

''Karte su od jutros dostupne u prodaji, a cijena karte u jednom pravcu je 56 eura, a dok povratna karta košta 104 eura'', otkrio nam je Rupić.

Kordić prezadovoljan: ''Ovo je iznad naših očekivanja''

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić podijelio je mišljenje direktora Đuzela kako je ovo važan četvrti hub.

''Ovo je četvrti hub koji smo najavljivali, iako su ambicije s početka projekta bile puno skromnije. Prije 3 godine razmišljali smo kako Zračnu luku vratiti na mjesto gdje treba biti, da bude generator razvoja Mostara i Hercegovine, i tada su ambicije bile puno manje. Danas sa zadovoljstvom mogu reći da smo napravili očekivani rezultat. Tri godine rada i truda, od Uprave Zračne luke, preko Gradske uprave, vijećnika, viših razina vlasti, rezultirali su time da imamo četiri jaka i važna huba - Rim, Beograd, Zagreb i Munchen, što znači da smo povezani sa čitavim svijetom. To je nebrojen broj gradova u čitavom svijetu s kojima će Mostar od travnja biti povezan'', rekao je Kordić.

''Idemo raditi''

''Presretni smo i zadovoljni jer je to tako, a sada idemo raditi, zasukati rukave, jer ovo sve treba operativno završiti'', poručio je Kordić i napomenuo kako su u tijeku infrastrukturni radovi u Zračnoj luci Mostar.

Foto: Bljesak.info / Mostar povezan zračnom linijom sa Beogradom

''Rade se u Zračnoj luci i građevinski radovi, jer putnike želimo dočekati onako kako to spada, u modernom objektu, sa svom modernom infrastrukturom, kako bi njihov prvi kontakt sa Mostarom i Hercegovinom bio dobar'', poručio je.

Liniju za Beograd produžiti na cijelu godinu

Prvi čovjek Mostara rekao je kako je cilj da linija za Beograd bude aktivna tijekom cijele godine.

''Lani, kad smo počeli letove sa Zagrebom, počela je kao sezonska linija, koja je produžena na čitavu godinu, a takvo razmišljanje imamo i za Beograd. S obzirom na interes, siguran sam da će se i ta linija produžiti na cijelu godinu, a i mi ćemo se potruditi da pomognemo u tome'', rekao je.

Naveo je kako žele da Zračna luka Mostar cijele godine bude otvorena za sve letove.

''Povezivanje sa Beogradom i Zagrebom ima i dodatnu vrijednost, jer smo se pojavili kao lider te integracijske priče u ovom dijelu Balkana i drago mi je što je to tako, stoga velika zahvala i gospodinu Milivojeviću, koji je aktivno bio uključen u cijeli proces'', zaključio je Kordić.

Podrška Vlade FBiH

Ministrica prometa i veza u Vladi FBiH Andrijana Katić rekla je za Bljesak.info kako je ovo velika stvar za Mostar i cijelu Federaciju BiH.

Foto: Bljesak.info / Andrijana Katić, ministrica prometa i veza u Vladi FBiH

''Čestitam Upravi Zračne luke Mostar, jer je ovo veliki uspjeh za njih, ali i za cijeli Mostar, HNŽ i Federaciju. Drago mi je što smo sudjelovali u realizaciji ovog projekta, tako što smo u 2023. godini osigurali milijun i 300 tisuća KM za subvencije za letove. Nećemo se zaustaviti na tome, u 2024. godini predvidjeli smo sredstva za unaprijeđenje avio prometa u iznosu od 7 milijuna KM'', rekla je Katić.

Napomenula je kako očekuju da Zračna luka Mostar uspostavi i nove linije.

''Ohrabrujem Upravu Zračne luke Mostar da bude ambiciozna u uvođenju novih linija, a Vlada FBiH će ih pratiti na sve moguće načine'', rekla je Katić.

Emotivni Milivojević

Potpisivanje ugovora bilo je posebno emotivno za Velibora Milivojevića, zamjenika predsjednika Gradskog vijeća Grada Mostara.

''Ideja o potpisivanju i uspostavljanju ove linije traje preko 10 godina, ali se aktivirala posebno nakon posjete premijerke Srbije Ane Brnabić u listopadu 2021. godine, kada se gradonačelnik aktivno uključio u realizaciju ideje, a zajedno su uložili veliki napor, uz potporu i Vlade Srbije'', rekao je za Bljesak.info.

Foto: Bljesak.info / Velibor Milivojević, zamjenik predsjednika GV Mostar

Izrazio je zadovoljstvo što se ovo događa, pored svih benefita koje će imati građani Mostara i Srbije te cijele regije, na povezivanju ljudi, robe i novca, na dan kad se obilježava 100 godina smrti Alekse Šantića.

''Kao Mostarac, koji dolazi iz reda srpskog naroda, za mene je posebno emotivan i značajan, i za mene znači čvršću i jaču vezu sa Beograd. Čestitam svima na potpisivanju, želim da avioni budu puni, a da ova linija ne bude sezonska, nego stalna, trajna i isplativa'', rekao je u izjavi za Bljesak.info.

Letovi za Munchen, Rim, Veronu i Bari

Podsjetimo i kako je nedavno potpisan i ugovor između Zračne luke Mostar, Grada Mostara i zrakoplovne kompanije SkyAlps.

Ova kompanija će tako obavljati izravne letove za München, Rim, Veronu i Bari tijekom ljetnog reda letenja dva puta tjedno.

I ovi letovi krenuti će od kraja travnja.

Radovi na zgradi

Napomenimo i kako se proteklih dana radi na rekonstrukciji zgrade Zračne luke Mostar.

Vanjski dio radova na fasadi privodi se kraju, pa je tako Zračna luka Mostar poprimila modern izgled.

Uskoro će krenuti i radovi na uređenju interijera, a cilj je poboljšati funkcionalnost prostora te stvoriti komfor za putnike.

Video: Bljesak.info.
Kopirati
Drag cursor here to close