Zadnji korak pred generalni štrajk

Sindikati o zaključcima Vlade - To su davno trebali uraditi, nudimo mirenje

Nakon sjednice Vlade HNŽ-a koja je rekla da će prijedlog Kolektivnog ugovora za zdravstvene radnike uputiti svim ustanovama, Nezavisni sindikat tvrdi kako je to trebalo uraditi davno, te da nude postupak mirenja.
Gospodarstvo / Posao | 07. 07. 2023. u 12:55 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Dostavljeni prijedlog Kolektivnoga ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na teritoriju HNŽ-a upućuje se svim zdravstvenim ustanovama (poslodavcima) sa zahtjevom za njihovo mišljenje glede cjelokupnoga prijedloga Kolektivnoga ugovora'', informacija je s jučerašnje sjednice Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, nakon što su sindikati nedavno uputili zahtjev za mirovno vijeće.

''To su trebali uraditi odmah''

''Ovo su prvi koraci koje je Ministarstvo trebalo uraditi kada smo im poslali zahtjev za početak pregovora'', rekao je za Bljesak.info Ivica Anić predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Dok sindikati tvrde kako ranije nije bilo službenih sastanaka iz Ministarstva zdravstva su nam rekli kako je održan sastanak s predstavnicima spomenutog sindikata.

''Dana 28.06.2023. godine održan sastanak na kojem su nazočili premijer Vlade HNŽ, ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB Mostar i predsjednica Skupštine Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB Mostar na kojem su dogovorene određene aktivnosti vezane za kolektivno pregovaranje'', naveli su iz Ministarstva ranije za Bljesak.

Kada počinje odbrojavanje?

U odgovoru sindikatima iz Ministarstva zdravstva su skrenuli pozornost na članak 139. Zakona o radu Federacije, kojim je utvrđeno da rok od 45 dana teče od dana otpočinjanja pregovora, a ne od dana upućivanja inicijative, od kada je Nezavisni sindikat odbrojavao dane, do upućivanja zahtjeva za mirovno vijeće.

Odgovor Ministarstva zdravstva sidnikatima nakon pokretanja postupka mirenja

''Mišljenja smo da je inicijativa samo prva pripremna faza samog pregovaranja, dok nakon potpisivanja protokola za pregovaranje počinje samo pregovaranje i teče rok od 45 dana u kojem se održavaju sastanci pregovarački timova, razmatraju prijedlozi i protuprijedlozi i ostale aktivnosti s ciljem postizanja suglasnosti za zaključivanje kolektivno ugovora'', naveli su iz Ministarstva u odgovoru Nezavisnom sindikatu, smatrajući kako je njihov zahtjev za pokretanje postupka mirenja radi rješavanja kolektivnog spora preuranjen.

Također napomenuli su i da Zakonom o radu, kolektivni ugovor se primjenjuje najduže 90 dana nakon isteka, što smatraju ostavlja mogućnost da se kolektivno pregovaranje otpočne i okonča u zakonom utvrđenom roku.

Sporni član Zakona

Pravne rupe i tumačenja

Ivica Anić odgovorio je ministarstvu navodeći kako ''je jasno propisano stavom 2. člana 139. Zakona o radu da se postupak kolektivnog pregovaranja pokreće na osnovu pisane inicijative jedne od stranka, a što je sindikat učinio 16.05.2023. godine. Dakle nikako se ne može smatrati, a što ćemo mi s naše strane ustrajavati, da pregovaranje nije ni započeto''.

Kazao je da način na koji ministarstvo tumači Zakon, ostavlja brojne ''pravne rupe'' u postupanju i pregovaranju, posebno jer, kako kaže, nema jasnih kriterija početka pregovaranja.

Komentirajući sastanak kojeg ističe Ministarstvo, Anić je podvukao da je to bio neformalni sastanak, za koji sindikati nisu dobili pismeni poziv, kao ni teme o kojima će se raspravljati.

''Na usmenom pozivu je bilo rečeno da se pismeni poziv ''ne smije'' dostaviti, te na istome nije vođen zapisnik, niti su utvrđeni bilo kakvi zaključi. Ako postoje bilo kakvi zaključi oni mogu biti vaš stav a nikako zajednički'', napisao je Anić u odgovoru Ministarstvu koji je ustupio našem portalu, ističući kako ne smatra preuranjenim Zahtjev za pokretanje mirenja, ze smatra da je nemoguće ponovno počinjanje pregovora.

Mirenje

Rekao je da je točna činjenica da se Kolektivni ugovor vrijedi 90 dana nakon isteka, ali je istaknuo da je njihov kolektivni ugovor istekao 21. svibnja 2023. godine, zbog čega, smatra, njihovo postupanje nije preuranjeno.

''Poučeni ranijim negativnim iskustvima bilo je potrebno na vrijeme započeti postupak pregovaranja, a poslije toga i mirenja. Ipak, s naše strane ostaje želja da dođe do mirnog rješenja ovog kolektivnog spora te smo spremni odazvati se na postupak mirno rješavanja kolektivnog spora'', naveo je Anić.

Odgovor Ivice Anića ministarstvu 

''U konačnici mi smo ponudili, proces mirenja. To je zadnji korak pred generalni štrajk, ukoliko oni to odbiju, mi ćemo se spremati za generalni štrajk. Ovaj put on će biti masovniji. Sada će oko 3600 zdravstvenih radnika stupiti u generalni štrajk'', rekao je za Bljesak.info Anić.

Podsjetimo, reprezentativni Nezavisni sindikat zaposlenika SKB Mostar je 16. svibnja 2023. u ime radnika zaposlenih u zdravstvu u HNŽ-a uputio resornom ministarstvu zdravstva prijedlog novog Kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području ove županije.

No s obzirom da u Zakonom predviđenom roku, kako sindikat kaže, nije bilo odgovora od nadležnih, povijest bi se čini se mogla ponoviti. Prije dvije godine, nakon pet mjeseci štrajka, potpisan je kolektivni ugovor zaposlenih u zdravstvu.

Kopirati
Drag cursor here to close