Čeka se sjednica

Loptica na Vladi|Zaključak sa (ne)formalnog sastanka na sjednici, Sindikati - nadamo se...

Ministarstvo zdravstva HNŽ-a reklo je za Bljesak.info kako su održali sastanak sa sindikatima, dok oni tvrde kako je sastanak bio neformalan te da se kolektivni ugovor pregovara i zaključuje na službenim sastancima.
Gospodarstvo / Posao | 05. 07. 2023. u 08:10 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok zdravstveni radnici preko medija najavljuju mogućnost generalnog štrajka ako se nakon mirovnog vijeća ne ispregovaraju uvjeti kolektivnog ugovora zaposlenih u zdravstvu Hercegovačko-neretvanske županije, iz Ministarstvo zdravstva, rada i  socijalne skrbi HNŽ-a za Bljesak.info su rekli kako je u prošlom tjednu održan sastanak.

Održan sastanak

Na upit zašto Ministarstvo do sada nije odgovorilo na inicijativu za pokretanje postupka kolektivnog pregovaranja oko novog kolektivnog ugovora iz Ministarstva su nam rekli ''Dana 28.06.2023. godine održan sastanak na kojem su nazočili premijer Vlade HNŽ, ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB Mostar i predsjednica Skupštine Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB Mostar na kojem su dogovorene određene aktivnosti vezane za kolektivno pregovaranje'', naveli su iz Ministarstva.

Istaknuli su da će prijedlog zaključaka biti na Dnevnom redu sjednice Vlade HNŽ koja je planirana za ovaj tjedan.

''Kolektivni ugovor se zaključuje službeno''

Ivica Anić, predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika SKB Mostar, rekao je kako se nada de će Vlada prihvatiti prijedlog Kolektivnog ugovora, a referirajući se na sastanak kazao je da su neformalni kontakti postojali.

''Ako je već najavljena sjednica Vlade posvećena radnicima u zdravstvu očekujemo da će Vlada prihvatiti prijedlog kolektivnog ugovora i pozvati u najskorije vrijeme predstavnika sindikata kako bi se isti i zaključio. Što se tiče neformalnih sastanaka i kontakata oni su uvijek postojali, međutim kolektivni ugovor se pregovara i zaključuje na službenim sastancima i za pregovaračkim stolom'', kazao je Anić.

Kako izbjeći štrajk?

U ovom trenutku, kaže, ako Vlada na sjednici ne prihvati prijedlog kolektivnog ugovora ne preostaje ništa nego da žurno formira mirovno vijeće.

''Očekujem da se žurno formira mirovno vijeće i zajedno sa sindikatom ispregovara uvjete i zaključi kolektivni ugovor kako bi se izbjegle dalje teške posljedice po funkcioniranju sustava zdravstva, stupanjem naših članova u generalni štrajk'', rekao je Anić dodajući kako se nada da će Vlada na planiranoj sjednici uložiti najveće moguće napore da u konačnici do štrajka ne dođe.

Zahtjev za mirovno vijeće

Podsjetimo, Anić je jučer za Bljesak.info rekao kako je u petak istekao rok od 45 dana za pregovaranje, a u ponedjeljak je u Vladu HNŽ-a predan zahtjev za mirovno vijeće.

''Pregovarački tim Nezavisnog sindikata zaposlenika u zdravstvu SKB Mostar je danas u ime oko 3900 radnika u zdravstvu podnio zahtjev resornom ministru zdravstva Goranu Opsenici za hitno formiranje mirovnog vijeća za mirno rješavanje kolektivnog radnog spora oko zaključivanja kolektivnog ugovora, a nakon isteka roka od 45 dana u kojem Vlada HNŽ i resorni ministar zdravstva nisu ništa učinili da sa sindikatom započnu postupak pregovaranja i zaključivanja Kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva'', rekao je tada Anić, dodajući da ako izostane hitna reakcija nadležnog ministra i Vlade HNŽ slijedi generalni štrajk zdravstvenih radnika u HNŽ-u.

Inače, reprezentativni Nezavisni sindikat zaposlenika SKB Mostar je 16. svibnja 2023. u ime radnika zaposlenih u zdravstvu u HNŽ-a uputio resornom ministarstvu zdravstva prijedlog novog Kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području ove županije.

Kopirati
Drag cursor here to close