Traži se hitna reakcija ministra

MOSTAR| Zdravstveni radnici HNŽ-a spremni na štrajk!

Ako izostane hitna reakcija nadležnog ministra i Vlade HNŽ slijedi generalni štrajk zdravstvenih radnika u HNŽ-u.
Vijesti / Flash | 03. 07. 2023. u 11:40 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zdravstveni radnici spremni su na generalni štrajk ako se nakon mirovnog vijeća ne ispregovaraju uvjeti kolektivnog ugovora zaposlenih u zdravstvu Hercegovačko-neretvanske županije.

Predsjednik sindikata SKB-a Mostar Ivica Anić za Bljesak.info je rekao kako je u petak istekao rok od 45 dana za pregovaranje, a sada je u Vladu HNŽ-a predan zahtjev za mirovno vijeće.

Spremni na štrajk

''Pregovarački tim Nezavisnog sindikata zaposlenika u zdravstvu SKB Mostar je danas u ime oko 3900 radnika u zdravstvu podnio zahtjev resornom ministru zdravstva Goranu Opsenici za hitno formiranje mirovnog vijeća za mirno rješavanje kolektivnog radnog spora oko zaključivanja kolektivnog ugovora, a nakon isteka roka od 45 dana u kojem Vlada HNŽ i resorni ministar zdravstva nisu ništa učinili da sa sindikatom započnu postupak pregovaranja i zaključivanja Kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva'', rekao je Anić, dodajući da ako izostane hitna reakcija nadležnog ministra i Vlade HNŽ slijedi generalni štrajk zdravstvenih radnika u HNŽ-u.

  /Zahtjev za pokretanje postupka mirenja radi rješavanja kolektivnog spora 

Podsjetimo, reprezentativni Nezavisni sindikat zaposlenika SKB Mostar je 16. svibnja 2023. u ime radnika zaposlenih u zdravstvu u HNŽ-a uputio resornom ministarstvu zdravstva prijedlog novog Kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području ove županije.

Ponavljanje povijesti?

No s obzirom da u Zakonom predviđenom roku, kako sindikat kaže, nije bilo odgovora od nadležnih, povijest bi se čini se mogla ponoviti. Podsjetimo, prije dvije godine, nakon pet mjeseci štrajka, potpisan je kolektivni ugovor zaposlenih u zdravstvu.

Tada se oko dvije i pol tisuće članova Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNŽ-a i Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB-a Mostar od 10. prosinca 2020. godine nalazilo u generalnom štrajku.

Tijekom generalnog štrajka su organizirane prosvjede šetnje, s jasnim porukama vlastima, a pored Vlade HNŽ-a bili su postavljeni i šatori u kojima su prosvjedovali zdravstveni radnici, od 24. siječnja kada su postavljeni. 

Kopirati
Drag cursor here to close