Svašta

Nevjerojatno - Umjesto odgovora iz Grada Mostara dobili smo pitanja

Uz isprike njoj što smo potrošili njezino vrijeme na sastavljanje maila bez odgovora, ispričavamo se i javnosti što plaća nekoga tko ne želi govoriti.
Vijesti / Flash | 11. 10. 2023. u 10:46 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako smo se svega naslušali i nagledali, odgovor Ivane Marić, šefice Službe za gospodarstvo Grada Mostara i predsjednice Sindikalne organizacije Grada Mostara na upit o plaćama djelatnika Gradske uprave nešto je s čime se do sada nismo susreli.

Umjesto odgovora na pitanja o osnovici po kojoj se obračunava plaća uposlenih i o djelovanju sindikata na čijem je čelu, dobili smo seriju protupitanja koji nemaju veze s temom o kojoj smo željeli pisati.

Neusklađene plaće

A tema je da se uposlenicima Grada mjesecima ne isplaćuju plaće usklađene sa sporazumom federalnog sindikata u čijem je članstvu i sindikat na čijem je čelu Marić i koji bi trebao štititi prava uposlenika.

Nakon nekoliko dana čekanja, umjesto odgovora Marić nam je postavila pitanja, pozivajući se na Zakon o pristupu informacijama, koji ne vrijedi za privatne tvrtke, o našem poslovanju, o našim plaćama, ugovorima, našim sindikatima i usklađivanju novinarskih plaća sa zakonom. Trebala bi Marić, ako već brine o plaćama svojih kolega u Gradu i ako poznaje materiju, znati da se poslovanje privatnih tvrtki koje same zarađuju svoj novac i plaćaju sve zakonom propisane dadžbine ne mogu uspoređivati s institucijom koja je plaćena upravo iz tih dadžbina i iz džepova građana i da, za razliku od javne institucije, ne podliježu javnom propitkivanju. Za sve informacije tu je porezna uprava.

 Mail koji smo dobili umjesto odgovora / Da biste vidjeli cijeli sadržaj kliknite na fotografiju.

Trebala bi znati i da se u privatnim tvrtkama plaća može proglasiti tajnom dok se to na državnim jaslama ne može i ne smije sakriti. Trebala bi znati i na koga se odnosi Zakon o pristupu informacijama kojim se brani ali i da se neke riječi pišu spojeno, a ne odvojeno jer je službeni mail s kojeg nije odgovorila na pitanja službeni dokument u kojem bi se trebalo paziti na način pisanja ali i, ako ćemo biti sitničavi, na fontove.

Pitanja nama

Umjesto da odgovori na pitanja, Marić je postavila upite o tome ''Kako i na koji način djelatnici portala „Bljesak“ primaju plaću?'', ''Da li postoje svi odgovarajući Pravilnici koji su usklađeni sa Zakonom o radu?'', ''Da li imate organiziran Sindikat i kakav odnos taj sindikat ako postoji ima sa poslodavcem? („Radnici imaju pravo, po svom slobodnom izboru, organizirati sindikat, te se u njega učlaniti, u skladu sa statutom ili pravilima tog sindikata“-Zakon o radu F BiH)'', ''Da li imate kolektivni ugovor i sporazum o plaći??? ( Plaća radnika utvrđuje se kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu i ugovorom o radu, plaća za obavljeni rad i vrijeme provedeno na radu sastoji se od: a) osnovne plaće; dijela plaće za radni učinak ukoliko je isti ostvaren i uvećane plaće iz člana 76. Zakona o radu. Kolektivnim ugovorom i pravilnikom o radu utvrđuju se elementi za određivanje osnovne plaće i dijela plaće po osnovu radnog učinka. Radni učinak definiše poslodavac u skladu sa općim propisima, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu)'', ''Da li planirate plaću za 2024., godinu i koliko povećanje?'', ''Da li imate diskriminaciju na poslu, po bilo kojem osnovu?'', ''Da li crpite sva prava iz radnog odnosa: plaća, godišnji odmor, topli obrok, troškovi prijevoza na posao, regres, plaćena i neplaćena odsustva, zaštita žena, bolovanja….''

Osim što je nepristojno i neprofesionalno, nevjerojatno je da netko tko barata zakonima i pravilnicima o radu sindikata uposlenih u javnoj službi postavlja ovakva pitanja privatnoj tvrtki odbijajući javnosti podastrijeti odgovore o mogućim nepravilnostima koje se događaju u službi koja jeste i mora biti izložena očima javnosti jer je ta javnost plaća. Tako kaže i zakon o načelima za utvrđivanje visine plaće koji navodi da se prilikom oglasa za posao obavezno objavljuje podatak o visini plaće.

Šutnja kao odgovor

''Polu informacije'', kako ih Marić piše i za koje nas optužuje, nastaju upravo zbog šutnje onih koji su zakonski pozvani odgovarati na novinarske upite odnosno na upite javnosti. A nije prvi put da maleni bogovi u gradskim foteljama, ali i foteljama na višim razinama, šutnju koriste kao odgovor i kao svoje pravo.

Uz isprike njoj što smo potrošili njezino vrijeme na sastavljanje maila bez odgovora, ispričavamo se i javnosti što plaća nekoga tko ne želi govoriti.

A htjeli smo samo napisati da se obračun plaća u Gradskoj upravi ne vrši u skladu sa sindikalnim sporazumom i da se Grad Mostar, koji je već jednom izgubio tužbu uposlenika tešku 5 milijuna KM – a za koju nitko u Gradu nije kažnjen – opet suočava s mogućnostima tužbi i novim udarcem po džepu kojeg, da napomenemo, pune oni koji neće pročitati odgovore.

Naime, željeli smo da nam se potvrdi ili demantira je li se od siječnja do kraja ožujka 2023. plaća u Gradskoj upravi isplaćivala na temelju Sporazuma koji je vrijedio za vremensko razdoblje 1. rujna do 31. prosinca 2022. godine. Osnovica za obračun plaće bila je 386,62 a što obuhvaća sukladno zakonskim propisima osnovicu u visini od 330 s kojom se množe korektivni faktor 1,052 i bod u visini od 1,06.

Taj sporazum prestao je vrijediti pa je osnovica za obračun plaće od 1. siječnja 2023. trebala biti 402 umjesto 386,62 jer je u prosincu prošle godine Federalni sindikat, u čijem je članstvu i ovaj mostarski, s Vladom Federacije BiH postigao dogovor i podigao osnovicu za obračun svim državnim službenicima i namještenicima s 330 na 385 i utvrdio visinu boda.

Osnovica

Ispada da je mostarski sindikat znao da je osnovica podignuta s 330 na 386 ali da nije učinio ništa da zaštite svoje članove pa su tek u travnju ove godine potpisali novi Sporazum za vremensko razdoblje do 30. lipnja gdje je i dalje osnovica za obračun plaće ostala 330 umjesto 386.

Čini se kako, umjesto da isprave grešku i usklade se s propisima, sindikat svjesno i s namjerom oštećuje uposlene kojima se isplaćuju manji iznosi, a što opet može rezultirati novim tužbama kao što je to bilo s pogrešno zaključenim ugovorima za razdoblje od 2016. do 2021. godine.

Nismo dobili ni odgovore zašto se tvrdilo da je osnovica u Gradu Mostaru veća od osnovice na razini Federacije kao ni zašto se s usklađivanjem kasnilo pola godine.

Pitali smo, jer su se neki uposlenici Grada žalili, kako sindikat razgovara sa svojim članstvom. Obavijesti o pregovorima, dogovorima, poduzetim radnjama i zaključenim sporazumima na vidljivim mjestima nema.

Nove tužbe nad glavom?

Nismo dobili odgovor je li se u travnju, prilikom potpisivanja novog sporazuma osnovica izjednačila s federalnom i podigla za prvih šest mjeseci i zašto je to uređeno tek Sporazumom za vremensko razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca ove godine.

Pitali smo i kakva je suradnja sa Sindikatom vatrogasaca Grada Mostara, koji su prosvjedovali pa utihnuli, ali smo umjesto odgovora dobili pitanja.

''Obzirom da već imate neke informacije iz Vama 'pouzdanih izvora', ne vidim razlog našeg očitovanja. Iz svih dosadašnjih objava bili ste nekorektni i plasirali polu informacije, kako ih ne bi drugačije nazvala'', napisala je Marić zaboravljajući kako poluinformacije nastaju tako što se umjesto transparentnosti javnosti daje šutnja.

Ako već ne smijemo pitati odgovorne, postavljamo retoričko pitanje hoće li Grad isplatiti razliku za prvih pola godine i vise li Gradu nad glavom nove tužbe i hoće li Grad pokrenuti pitanje tko je odgovoran za kaos s plaćama jer pretpostavljamo da neće biti pokrenuto pitanje profesionalnosti u odnosima s javnošću koja puni proračun.

 

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close