Ne ide

Odgovor iz Grada Mostara je ogledni primjer kako službenici ne bi smjeli raditi

''Odnos gospođe Marić makar prema Bljesku je ogledni primjer kako ti službenici ne bi smjeli raditi i postupati'', rekao je Krešić.
Vijesti / Flash | 12. 10. 2023. u 12:53 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Javni službenici trebali bi djelovati odgovorno i transparentno i biti spremni odgovoriti na upite koje zanimaju javnost, složni su sugovornici portala Bljesak.info upitani da prokomentiraju odgovor kojeg je naš portal dobio na pitanja o neusklađenosti plaća u Gradskoj upravi Grada Mostara.

Naime, odgovor Ivane Marić, šefice Službe za gospodarstvo Grada Mostara i predsjednice Sindikalne organizacije Grada Mostara na upit o plaćama djelatnika Gradske uprave bio je set pitanja s porukom kako joj nije jasno da je, iako smo redakcija sa sjedištem u Mostaru, ''fokus isključivo na Gradu Mostaru''.

Rad u službi javnosti

Vuk Vučetić, sveučilišni profesor i stručnjak u oblastima komunikologije, medijske pismenosti, političke komunikacije, kaže kako bi, kao što sam naziv govori, javni službenici trebali da rade u službi javnosti.

''Rad u službi javnosti prije svega podrazumijeva transparentan i odgovoran rad. To također znači da sve informacije koje su od javnog interesa moraju biti dostupne medijima, koji su glas javnosti'', kaže Vučetić.

Ističe kako je izgradnja povjerenja u javne institucije ''jedan od važnih postulata funkcioniranja svakog demokratskog društva''.

''Prema tome, minimalni napori u tom smislu predstavljaju pravovremeno i efikasno prosljeđivanje informacija koje su od javnog interesa. Konstruktivan dijalog s medijima je od suštinskog značaja, jer osigurava da aktivnosti i politike (lokalnih) vlasti budu dobro shvaćene, doprinoseći informiranosti građana. Javni službenici i dužnosnici bi trebali održavati najviše standarde integriteta i objektivnosti u svojim interakcijama sa medijima, suzdržavajući se od političke pristranosti, odnosno stavljajući opći interes iznad osobnog ili partikularnog'', rekao je Vučetić za Bljesak.info.

Građani plaćaju

Mostarski aktivist, Marin Bago, kaže kako se oni koje plaćaju građani ''trebaju se ponašati onako kakav je prirodan i pravno ekonomski poredak''.

''Građani plaćaju uposlene u administraciji kako bi nam pružili zakonom zagarantirane usluge, zauzvrat im nudimo posao do mirovine a to nikako nije mala stvar, uzimajući u obzir koliko je tržište rada dinamičnije i zahtjevnije. Takav mora biti i odnos, javan, transparentan i s poštivanjem onih koji ih plaćaju. Ako nešto od toga ne postoji, onda možemo biti sigurni da ugovori između građana i službenika u administraciji nisu ispoštovani, niti je pružena adekvatna, i zakonima zajamčena usluga'', rekao je Bago.

Zoran Krešić, novinar Večernjeg lista, bio je puno izravniji pa je rekao kako bi trebalo očekivati ukor uposlenici Grada.

Ukor

''Nevjerojatno je koliko su pojedini službenici javne uprave bahati i arogantni. Oni stvari postavljaju tako da su građani tu zbog njih, a ne obrnuto, odnosno da su oni servis - usluga građanima. Odnos gospođe Marić makar prema Bljesku je ogledni primjer kako ti službenici ne bi smjeli raditi i postupati. Na taj način ne pravi gospođa Marić samo štetu sebi, nego i gradskoj administraciji koju predvodi gradonačelnik Mario Kordić. Najmanje što očekujem jeste ukor za ovakav način ophođenja i postupanja'', kaže Krešić za Bljesak.info.

Bago pak kaže kako je gradonačelnik ''odgovoran za rad, kontrolu, i kvalitetu usluga gradske administracije''.

''On predstavlja gradske službe. Međutim, otkad postoji Gradsko Vijeće, nije bilo javne rasprave za proračun, građanima je mnogo toga otrgnuto iz ruku. Brojni su primjeri koji to pokazuju svakodnevno'', navodi Bago.

Ivana Korajlić, izvršna direktorica Transparency Internationala BiH, kaže kako spomenuti odgovor ''izlazi izvan okvira kojeg propisuje Zakon o pristupu informacijama''.

Nedodirljivi

''S jedne strane, obveza je javnih organa da dostave informacije, posebno one koje su od javnog značaja a sigurno pitanje plaća u javnom sektoru i javnim institucijama jeste nešto što je od javnog interesa. Obavezni su dostaviti informacije u zakonom propisanoj formi i u zakonom propisanom roku dok s druge strane organi nemaju pravo ulaziti u bilo kakve motive traženja određenih informacija u to tko je tražitelj informacija s obzirom na to da javnost, a kamoli medij, ima pravo zahtijevati informacije koje su u posjedu javnih organa'', kaže Korajlić za Bljesak.info.


Navodi kako je praksa da se preispituju i motivi i organizacije ili mediji koji traže informacije prisutna generalno kao i da se Transparency Internationalviše puta suočavao s tim situacijama.

''Tako smo, kada uputimo zahtjev, pogotovo kad je riječ o plaćama, bili u situacijama da dobijemo kontra-odgovor i da se traži koje su plaće kod nas, tko nas financira, što je u stvari jedna vrsta pritiska i odvraćanja od traženja informacija jer se vrlo često rukovoditelji javnih institucija smatraju nedodirljivim i da ne moraju nikome ni zašto odgovarati'', rekla je Korajlić.

Podsjećamo, portal Bljesak.info zatražio je informacije o neusklađenosti osnovice plaća uposlenih u gradskoj administraciji i o djelovanju sindikata ali je dobio set pitanja u kojima se propitkuju novinarske plaće te sugerira da se pita samo njih ali ne od nekih drugih sindikata.

Kopirati
Drag cursor here to close