Stolac

Zoran Raič: Sve je spremno za 14. Hercegovačke plodove Mediterana

U prostorijama Športske dvorane u Stocu održat će se četrnaesta po redu sajamska manifestacija “Hercegovački plodovi Mediterana”.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 29. 09. 2022. u 08:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ova manifestacija već 14 godina za cilj ima promicanje, pokretanje i povećavanje organizirane proizvodnje sadnica autohtonih sorta šipka, smokve i masline, priopćili su organizatori.

“Kao i prethodnih godina, u prostorijama Športske dvorane u Stocu održat će se četrnaesta po redu sajamska manifestacija “Hercegovački plodovi Mediterana”. To je dvodnevni događaj, koji svake godine privuče veliki broj ljudi u Stolac, gdje posjetitelji uživaju kušajući domaće proizvode i pripravke od šipka, masline i smokve“, kazao je predsjednik udruge “Hercegovački plodovi Mediterana” Zoran Raič.

Manifestacija je imala kontinuitet održavanja, do trenutka kada se pojavio koronavirus 2020 godine.

“Da, 2020. godine manifestacija nije održana zbog koronavirusa, a prošle godine organizirali smo manifestaciju u manjem obujmu za razliku od prošlih godina, također zbog koronavirusa. Međutim ove godine, s prošlogodišnjih 60 izlagača, vratili smo se na brojku od 100 izlagača, od kojih je većina iz BiH, zatim imamo izlagače iz Hrvatske i Crne Gore” govori nam Zoran.

Manifestacija je međunarodnog karaktera, a bit će zastupljene razne mediteranske kulture.

“Na sajmu su zastupljene mediteranske kulture šipak, smokva i maslina, ali kako vrijeme odmiče uvidjeli smo potrebu da taj fokus ide i na cijeli hercegovački asortiman. Pored nabrojanih kultura imamo i razne prerađevine – džemove, marmelade, salate, ajvare, vina, rakije, zatim su tu pčelinji proizvodi, med, ljekovita bilja, razne rukotvorine i poljoprivredna mehanizacija koja je potrebna“, pojasnio je Raič.

Dvodnevna manifestacija započinje otvaranjem i posjetom uljari na Crnićima.

“Tako je, u petak, u 11:00 sati, započinjemo otvaranjem i obilaskom uljare na Crnićima, dok je svečano otvaranje sajma predviđeno u 14:00 sati. Međutim, sajam je za posjetitelje otvoren od 11:00 do 18:00 sati. Prvi dan sajma završava se koncertom klape Kampanel i TS Stari fenjer. Za one koji nisu stigli prvog dana prošetati sajmom, u subotu je sajam otvoren od 9:00 do 18:00, s tim da imamo dodjelu priznanja za najbolje i najuspješnije izlagače u 14:30 sati.” dodaje Zoran.

Glavni organizatori sajma su Udruga Hercegovački plodovi Mediterana i Grad Stolac, uz pomoć JU Radimlja i JU Centar za kulturu i sport.

“Pa da, koristim ovu priliku da se zahvalim Gradu Stocu i gradonačelniku Boškoviću na podršci svih ovih godina u samoj organizaciji, te Javnim ustanovama Radimlja i Centar za kulturu i sport, na pomoći i logistici u pripremi i planiranju održavanja sajma.” zaključio je Raič.

Kopirati
Drag cursor here to close