Rezidba

Zašto ne treba rezati deblje grane smokve?

Razlikuje se rezidba koja ima za cilj formiranje uzgojnog oblika, koja se provodi na mladim sadnicama, i rezidba u cilju održavanja formiranog stabla i rodnosti.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 05. 10. 2023. u 08:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pravilna rezidba smokve je neophodna, ako želite imati zdravo stablo s obiljem krupnih plodova. Redovnom rezidbom ćete održati korelaciju između vegetativnog prirasta i rodnosti, količinu i kvalitetu plodova, oblik, veličinu i visinu krošnje, osigurat ćemo dobru produktivnost.

Koje je optimalno vrijeme?

Postoji nekoliko termina rezidbe. U jesenskom razdoblju obavlja se uklanjanje oštećenih i polomljenih grana, vodopija, izdanaka, piše Agroklub.

Optimalno vrijeme je u rano proljeće kada prođe opasnost od mraza. U oba slučaja radite na biljci koja je u fazi zimskog mirovanja.

Rezidba mladih sadnica

Razlikuje se rezidba koja ima za cilj formiranje uzgojnog oblika, koja se provodi na mladim sadnicama, i rezidba u cilju održavanja formiranog stabla i rodnosti.

Proces formiranja traje između tri do pet godina, ovisno o starosti sadnica i njihove razvijenosti.

Stablo mladih sadnica se prikraćuje na visinu od jedan metar. To će potaknuti grananje. Sljedeće godine ostavljamo tri najbolje razvijene grane koje prikratimo. Ostale priraste na deblu uklanjamo. U sljedećim godinama posao ovisi o uzgojnom obliku. Za smokvu se obično odabire uzgojni oblik vaze.

Ravnoteža rasta i rodnosti

Kod drugog tipa, kada imate već formirano stablo, odnosno krošnju, cilj je da se zadrži taj oblik, uspostavi korelaciju vegetativnog i rodnog prirasta i tako održi visoka produktivnost.

Obavlja se od vrha krošnje. Uklanjaju se sve polomljene grane, vodopije, one koje smetaju jedna drugoj ili se preklapaju, koje padaju na zemlju ili zasjenjuju unutrašnjost krošnje. Odrežite i male plodne grane koje idu u unutrašnjost i neće dobiti dovoljno svjetla.

Cilj je osigurati dobro provjetravanje i osunčanost kroz krošnju. To biljci daje snagu za rast i razvoj, potiče formiranje rodnih grančica, plodova, smanjuje se intenzitet napada štetnika i pojava infekcija.

U slučaju slabijeg rasta pravi se povratni rez, prikraćuje se bliže osnovi kako bi se spavajući pupoljci aktivirali. Ne treba rezati deblje grane, jer one kod smokve teže zarastaju. Iz tog razloga je bitno da se rezidba redovno obavlja dok su grane tanje.

Kopirati
Drag cursor here to close