Crno u sredini

Zašto vam gomolj krumpira trune iznutra?

Gospodarstvo / Poljoprivreda | 07. 08. 2023. u 21:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: TW/javorkaf / Zašto vam gomolj krumpira trune iznutra? 

Potrošači se žale da prilikom rezanja krumpira otkriju različita oštećenja u unutrašnjosti gomolja. Stres, gljivice, virusi, štetnici, neadekvatne agrotehničke mjere, visoke temperature, opskrbljenost vodom su najčešći razlozi koji dovode do ove pojave.

Zajedničko im je da se ne uočavaju vanjskim pregledom, nego tek kad prerežemo krumpir. U većini slučajeva ostatak se može iskoristiti za jelo, ali to ovisi koliko je oštećenje zahvatilo središte, je li ugodnog mirisa, je li oštećenje suho ili sluzavo, od starosti.

Šuplje srce

U slučaju da je star, ima veliku zahvaćenu površinu, sluzav ili utvrdite prisustvo štetnika bolje ga bacite, piše Agroklub

Šuplje srce je promjena koja se ne može uočiti na vanjskoj strani gomolja. Početni simptomi se javljaju u samom centru u vidu malih, smeđih lezija koje vremenom postaju veće i postaju šuplje. Tkivo oko ivice pukotine je u početku ružičasto, a zatim postaje smeđe.

Na pojavu šupljina utječu visoke temperature koje se javljaju tijekom intenzivnog rasta i razvoja, skladištenja i transporta ili zbog oštećenja prilikom manipulacije.

Pojava šupljeg srca se prevenira odgovarajućom agrotehnikom, biljnom ishranom i zalijevanjem usjeva tijekom sušnog perioda. Voda je bitan uzrok i neravnomjerno zalijevanje je često osnovni razlog nastanka.

Nakon razdoblja suše mogu doći obilne kiše ili zalijevanje i to uzrokuje neravnomjeran rast, tkivo se lomi i nastaje šupljina. Prije vađenja se pokosi ili uništi nadzemna masa i pazimo da ne bacamo gomolje. U skladištu osigurati dobru cirkulaciju zraka.

I za crno srce važi da se izvana ne vide nikakve promjene, mada se rijetko mogu javiti vlažne, ružičaste ili crne pjege. U samom gomolju središnji dio postaje tamno obojen, a nekad bude zahvaćeno kompletno tkivo do pokožice.

Promjena 

Oboljeli dio se suši, postaje čvrst i nastaju šupljine. Pojava nastaje zbog problema u metabolizmu kisiika, prilikom poplava, kada je tlo pregrijano ili u skladištima koja imaju slabu ventilaciju, odnosno kada dođe do pregrijavanja u periodu razvoja, transporta i skladištenja.

Hrđa, ali i neki virusi mogu biti uzrok promjena u središtu gomolja, ali i štetnici poput žičnjaka, ličinki gundelja ili psilida. Za sve njih važi pravilo da se o usjevu krumpira treba brinuti od izbora parcele, sjemenskih gomoja, preko prihrane, navodnjavanja i zaštite tijekom vegetacije do vađenja, transporta i skladištenja.

Što je biljka pod većim stresom tijekom rasta i razvoja veća je vjerojatnoća pojave. Moramo paziti da su biljke dobro opskrbljene vodom, kalijem i kalcijem, jer su veliki potrošači. Zbog toga se pobrinite da krumpiru pružite sve uvjete.

Kopirati
Drag cursor here to close