Tako jednostavno

Zasadite svoju mrkvu i zaboravite na kupovnu

Kako bi si osigurali uvijek svježi proizvod mogu se izvršiti sijanja u više rokova u razmaku od 15 dana među njima i tako produljiti do kraja svibnja-početka lipnja.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 29. 04. 2022. u 10:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gredice u kojima će biti obavljeno sijanje moraju biti povišene oko 10-15 cm u odnosu na zemljište. Posebnu pozornost skrenite i na drobljenje zemlje zbog ekstremno malih dimenzija sjemena mrkve.

Zbog toga je bolje obraditi zemljište u jesen koja prethodi sjetvi. U tako pripravljenim gredicama oblikujte redove udaljene oko 25-30 cm i razmjestite sjeme koristeći ne više od I g/m2 površine.

Niste zakasnili 

S obzirom da je najmanja temperatura za klijanje 10°C, sijanje će započeti u ožujku. Prve klice će se pojaviti 10-15 dana nakon sijanja, prenosi Agroportal.

Kako bi si osigurali uvijek svježi proizvod mogu se izvršiti sijanja u više rokova u razmaku od 15 dana među njima i tako produljiti do kraja svibnja-početka lipnja.

Kako bi osigurali pravilan razvoj biljke, dakle i korijena (glavnog korijena), nastavite s prvim prorijedivanjem kad će biljke dostići 4 cm visine.

Takav zahvat će biti ponovljen kada će preostale biljke dostići oko 8 cm visine, djelujući na takav način da ostavite prostor od oko 7-10 cm između jedne i druge biljke (u prosjeku se dolazi do broja od oko 80-100 biljaka/m2 površine). Kako bi zajamčili postizanje optimalne proizvodnje potrebno je natapati na ispravan način.

Ustvari, i kratka razdoblja suše uzrokuju usporavanje, ako ne čak i zaustavljanje rasta glavnog korijena, koji tako riskira da poprimi nimalo omiljenu vlaknastu čvrstoću.

Od lipnja do rujna

Najkorišteniji način natapanja je raspršivanje ili škropljenje. Samo pod kraj uzgajanja, kad će krošnja biti bujna, preporuča se pravljenje malih brazda među redovima i dovođenje vode iz sustava navodnjavanja.

U prvom razdoblju uzgajanja vegetacija raste ograničeno; dakle vrlo je vjerojatno da su se štetne trave razrasle među redovima i u blizini mladih biljaka.

Osim toga udarajuće kiše i navodnjavanje mogu pogodovati stvaranju površinske kore zemlje koja usporava izlazak na površinu mladih biljaka.

Zbog ovih razloga preporuča se da se nastavi određenom pravilnošću i učestalošću, barem u ovom razdoblju, kod plijevljenja između redova i kod ručnog uklanjanja štetnih trava blizu mladih biljaka. S takvim radnjama će se istodobno nastojati zemljom pokriti eventualne glavne korijene koji bi otkriveni riskirali postati zelenima.

Prve berbe počinju prema drugoj polovici lipnja i nastavljaju se do mjeseca rujna.

Neke od sorti i hibrida mrkve su Maestro f1, Bolero f1, Braunschweig, Chentenay, Newhall f1, Bangor f1, Naval f1, Flaker, Ljubljanska žuta, Nantes, Amsterdamska… itd.

Kopirati
Drag cursor here to close