Uspješna priča

Zarada na farmi koka: Svako tko hoće može naći posao od kojeg će živjeti

Duraković priznaje da je na farmi puno posla i da ne bi mogao bez podrške supruge i kćerki, od kojih su se dvije udale nakon što su završile fakultete, dok treća još uvijek studira.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 26. 11. 2017. u 14:28 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Nahid Duraković/ Fena

Posao na farmama ne prestaje s pojavom prvih minusa i snijega,  a tako je i na farmi čiji je vlasnik Nahid Duraković iz Bugojna, koji u blizini obiteljske kuće u Glavicama drži više od 700 koka nosilja.

''Nekad sam radio u Tvornici biro strojeva i jednoj visočkoj tvrtki. Otkupljivao sam sirovu kožu, radio u radionici i snalazio se na razne načine da osiguram obitelji sve što je potrebno'',  naglasio je.

Dugo je, kaže, razmišljao čime bi se mogao baviti i od čega bi mogao pristojno živjeti i školovati djecu, prije nego je došao na ideju da otvori farmu koka nosilja.

''Onda sam u Orašju nabavio 760 koka nosilja ne znajući, zapravo, u što se točno upuštam. Danas one nose kvalitetna domaća jaja, koja svakodnevno raznosim po prodavnicama'', kaže ovaj Bugojanac.

Ističe da je zadovoljan rezultatima koje je postigao za kratko vrijeme, a posebno činjenicom da su u završnoj fazi poslovi u drugom dijelu objekta čije uređenje, također, sam financira.

''Naravno, prvo sam kupio  kaveze, izolirao područje, osigurao struju, vodu… U drugom dijelu objekta nalazit će se moderna sortirnica jaja i mjesto za pakiranje'', naglasio je.

Duraković priznaje da je na farmi puno posla i da ne bi mogao bez podrške supruge i kćerki, od kojih su se dvije udale nakon što su završile fakultete, dok treća još uvijek studira.

Poručuje da svako tko to hoće, može naći posao od kojeg će živjeti i da se trud uvijek isplati, bez obzira na značajna sredstva koja je potrebno uložiti na samom startu.

''Tu mislim na ulaganja u objekte i infrastrukturu, a puno novca ode i za prehranu koka nosilja, koje mjesečno pojedu 2-3 tone hrane'', zaključio je.

Ističe da velike nade ulaže u posao koji je započeo i da će, u slučaju da njegov projekt ubuduće budu pratili poticaji s viših nivoa, proširiti sadašnje kapacitete na farmi.

''Bez obzira na to što bh. farmeri nemaju podršku države kakvu bi željeli, mislim da je najgore ne raditi ništa. I prije otvaranja farme, mi smo imali kravu i držali dvadesetak kokoški'', kazao je Nahid Duraković.

Kopirati
Drag cursor here to close