Za ljepši vrt u proljeće

Vrijeme je za sadnju lukovica tulipana!

Kraj rujna i listopad vrijeme je za sadnju tulipana koji će nam krasiti vrtove u proljeće.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 01. 10. 2020. u 13:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kraj rujna i listopad, otprilike 1,5-2 mjeseca prije smrzavanja tla u kontinentalnom kraju vrijeme je za sadnju lukovica tulipana. Uspijevaju u područjima sa hladnim zimama i toplim sušnim ljetima.

Najbolje ih je smjestiti u lakša, plodna tla, na sunčanom položaju. Ne podnose previše vlage i trebaju ocjedita tla. Iako botanički spadaju u trajnice mnogi ih tretiraju kao jednogodišnje i nakon cvatnje vade iz tla i ponovo sade ujesen.

Preporuča se da se to radi svake 3. godine i tada se sade na drugo mjesto radi "zdravlja“ lukovice, piše Agroklub.

Sade se radi estetskog dojma u grupama po 10-15 lukovica, na gredice u kombinaciji s ostalim proljetnim lukovicama, uz rubove gredica, u posude.

Razmak sadnje je 10-12 cm, dubina 20 cm od dna lukovice.

O skupinama tulipana

Tulipane razlikujemo prema cvijetu - obliku, veličini, boji  i visini cvijeta, ima jednostrukih i duplih i onih kovrčavih latica, prema vremenu cvatnje, primjeni i dr. Tako postoji 15-tak skupina i oko 4.000 varijeteta tulipana.

Najveća i najpoznatija skupina tulipana su Triumph tulipani namijenjeni prvenstveno za rez, zatim dvobojni Rembrandt, najviši i najkasniji  Darwin, Kaufmannia, Fosteriana, Parrot, najniži i tulipani "za masovne sadnju“ tipa Greiggi, tulipani s cvijetom nalik ljiljanu i božuru.

Cvatu od početka ožujka (rani) do kraja svibnja (kasni). Visina im je od  10-15 cm (sadnja na gredice) do 45-60 cm koje su prikladne i za rezano cvijeće.

Kopirati
Drag cursor here to close