Voćke u malim prostorima

Voćarstvo u posudama: Koje vrste i sorte odabrati?

Možete posaditi jabuke, kruške, šljive, višnje, breskve, nektarine, kivi ili marelice. Osim na otvorenom mogu se uzgajati na terasama i balkonima u posudama čiji je promjer najmanje 60 cm.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 17. 10. 2022. u 21:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Često želimo uživati u svježim voćnim plodovima, ali smo ograničeni malim prostorom ili jedino imamo terasu. Međutim, i za najmanju osunčanu površinu možete odabrati odgovarajuću voćnu vrstu.

Voćke malih dimenzija, stupasto i grmovi bobičastog voća bit će idealan izbor. Osim što ćete od njih imati koristi, pojačat će i estetski dojam. Možete ih iskoristiti da napravite živu ogradu ili zamijenimo tradicionalnu živicu. Za to će najbolje odgovarati ribiz, ogrozd, kupina, malina i aronija, piše Agroklub.

Patuljaste sorte

Za male vrtove izbor su patuljaste sorte voćaka koje su kalemljene na kržljave podloge ili stupasto voće. Ovakva stabla često ne prelaze visinu od dva metra, a počinju plodonositi prije visokih sorti. Krošnje se mogu oblikovati na različite načine i uklopiti u svaki prostor.

Možete posaditi jabuke, kruške, šljive, višnje, breskve, nektarine, kivi ili marelice. Osim na otvorenom mogu se uzgajati na terasama i balkonima u posudama čiji je promjer najmanje 60 cm. Dovoljno velika posuda će dati prostor za razvoj kompaktne korjenove bale. Potrebno je osigurati redovno zalijevanje i prihranjivanje, kao i zaštitu od bolesti i štetnika.

Prilikom odabira sorte obratite pažnju radi li se o samooplodnoj ili stranooplodnoj. Kada želite posaditi samo jedno drvo odaberite samooplodnu sortu. U posljednje vrijeme su za male prostore tražene sadnice na kojima je cijepljeno dvije ili više sorti ili više voćnih vrsta.

Čak i kada nemate mali vrt ili balkon u zatvorenom prostoru možete uzgajati patuljaste voćke. Najčešće se radi o stablima agruma, kao što su limun i mandarine.

Ukusni voćni grmovi

Ako imate još manje prostora, namjeravate praviti ogradu ili živicu ili imate prostora za manju posudu tada će vaš izbor pasti na bobičaste grmove. Malina, kupina, ribiz, ogrozd, jagode i brojne druge vrste će biti odlične za uzgoj na malom prostoru.

Uzgoj grmova u posudama daje vam mogućnost da odaberete odgovarajući supstrat. Važno je da imate osunčan ili bar polusjenovit prostor koji će biljkama osigurati najmanje šest sati direktne izloženosti sunčevoj svjetlosti.

Borovnice su se pokazale kao idealne, jer postoje sorte različitih visina, od 30 do 90 cm. Obratite pažnju da se radi o sortama za uzgoj u posudama. Klasične su stranooplodne, dok su ove samooplodne i možete uzgajati samo jedan grm.

Kompaktne sorte maline i kupine su omogućile uzgoj ovih voćnih vrsta u posudama. Jagode se odavno uzgajaju u žardinjerama, lončanicama i visećim posudama. Popularne su stalnorađajuće sorte. Nemojte zaboraviti da vinovu lozu možete uzgajati u posudama, uživati u njenoj sjeni i brati grozdove.

Kopirati
Drag cursor here to close