Podcast "Imam ideju" #35

VIDEO I "Vino je živi organizam, moraš mu dati svoju ljubav i sve će ti vratiti"

"Tu morate imati iskustvo, znanje i ljubav, jer ako nemate ljubavi za vino i vinogradarstvo, nemojte ga raditi. Vino je živi organizam, moraš mu dati svoju ljubav i sve će ti vratiti", kaže MIroslav Ćorić, direktor Vinarije "Podrumi Andrija".
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 09. 03. 2023. u 15:15 Miljenko Buhač | Bljesak.info
Miroslav Ćorić, direktor Vinarije Podrumi Andrija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U 35. izdanju podcasta "Imam ideju" portala Bljesak.info gostuje gospodin Miroslav Ćorić, direktor Vinarije "Podrumi Andrija".

Poznavateljima plemenite hercegovačke kapljice ne treba posebno predstavljati niti našeg gosta niti vina s etiketom "Andrija", ali smo ipak željeli kroz ugodan razgovor podsjetiti na jednu uspješnu obiteljsku i poduzetničku priču te otkriti i ponešto novo.

"Mi smo obiteljska vinarija, ja sam četvrta generacija, djeca su već peta, a sve je započeo djed Šimun. On je služeći vojsku za nekoga dobio ovo imanje i tad se počelo, a moj otac je naslijedio to. Nedavno sam dobio jedno podsjećanje na ocjenjivanje vina u Mostaru 1955. godine, kad je naša Blatina dobila srebrnu medalju, što je naša najstarija nagrada", kaže naš gost na početku razgovora.

Nakon što smo kušali sjajno vino iz kolekcije "Podrumi Andrija", razgovor smo nastavili što kronološki, što tematski, nastojeći 'pokriti' sve najvažnije teme, izazove i postignuća koji su iz toga rezultirali, probleme s kojima se vinari i vinogradari suočavaju, ali i općenito privatni poduzetnici.

Nakon završetka studija Agronomije, gospodin Ćorić dragocjeno je iskustvo stjecao u Belgiji, gdje je jedno vrijeme s uspjehom igrao košarku, a potom se bavio ozbiljnim biznisom.

Iako mu je Belgija nudila bezbroj dobrih prilika, Hercegovac u njemu kazao je jednoga dana - idem se okušati i u svome kraju, te je nakon povratka postupno preuzimao obiteljski posao.

"Mi smo to odmalena radili, ja sam najmlađi, ali tako sam bio opredijeljen kroz školovanje. Znači, živiš sa vinom i to zavoliš, a Bogu hvala tako su i moja djeca to zavoljela. Tu morate imati iskustvo, znanje i ljubav, jer ako nemate ljubavi za vino i vinogradarstvo, nemojte ga raditi. Vino je živi organizam, moraš mu dati svoju ljubav i sve će ti vratiti", kaže naš gost, objašnjavajući tu nužnu strast bez koje se ne isplati ulaziti u vinograd i vinski podrum.

Riječju, kako biste stekli mnoštvo korisnih i besplatnih znanja o ovom poslu, kako biste saznali koji vas izazovi i mogući problemi čekaju, ali i koja zadovoljstva vas na koncu čekaju, najbolje je da poslušate razgovor od početka do kraja.

Na koncu, nazdravite i vi, birajte dobro hercegovačko vino, a vidjeli ste u ovom podcastu s kojom etiketom zasigurno ne možete napraviti pogrešan odabir...

Kopirati
Drag cursor here to close