Košarac

Uvoznici mesa zamoljeni da otkupe višak domaće proizvodnje

Na sastanku je ukazano na posljedice koje je pandemija koronavirusa prouzrokovala na poljoprivredni sektor u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, s naglaskom na proizvedene viškove na tržištu.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 17. 08. 2020. u 15:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je u ponedjeljak u Sarajevu sa predstavnicima najvećih domaćih kompanija koje se bave uvozom svježeg i rashlađenog mesa u BiH o zaštiti domaće proizvodnje, sa fokusom na otkup tržišnih viškova.

Sastanku su nazočili predstavnici kompanija ''Mujanić'', ''Rakitno'', ''Suša-komerc'', ''Tulumović'', ''IM Semić'', ''Karliko eksport-import'', ''ZP-komerc'', ''Pavić'', ''MI-TRIVAS'' i ''Vision'', kao i direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba, priopćeno je iz Ministarstva.

''U skladu sa programom rada Vijeće ministara BiH i politikom koju vodim na čelu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, zaštita domaće proizvodnje je prioritet, što podrazumijeva podršku primarnoj proizvodnji i prerađivačkim kapacitetima. Od ključne je važnosti da institucije na svim razinama vlasti u BiH, u skladu sa ustavnim nadležnostima, nastave sa podrškom i pomoći primarnim poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačkim kapacitetima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH'', poručio je ministar Košarac.

On je izrazio podršku mjerama podsticaja i pomoći domaćoj proizvodnji, koje su usvojile nadležne institucije u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, poput organizacije interventnog otkupa tržišnih viškova.

Na sastanku je ukazano na posljedice koje je pandemija koronavirusa prouzrokovala na poljoprivredni sektor u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, s naglaskom na proizvedene viškove na tržištu.

U nastojanju da doprinese rješavanju ovog problema, ministar Košarac uputio je zahtjev današnjim sugovornicima da u sljedećih 30 dana prestanu da uvoze svježe i rashlađeno meso u BiH, te da se u tom razdoblju usmjere na otkup domaćih poljoprivrednih proizvoda.

''Budući da je vanjskotrgovinski promet u nadležnosti Ministarstva kojim rukovodim, naša obaveza je da omogućimo realizaciju međunarodnih ugovora koje je BiH potpisala, ali i da osiguramo koordinirajuću ulogu između primarnih poljoprivrednih proizvođača i prerađivačkih kapaciteta. Uvjeren sam da će firme koje se bave uvozom svježeg i rashlađenog mesa u BiH izraziti solidarnost sa domaćim primarnim poljoprivrednim proizvođačima, te ispoštovati zahtjev da u sljedećih 30 dana otkupljuju domaće proizvode. Na taj način ćemo smanjiti tržišne viškove, te omogućiti nastavak razvoja prerađivačkih kapaciteta, ali i bolju međusobnu saradnju'', naglasio je ministar Košarac.

Na današnjem sastanku analizirane su i mjere koje su usvojile pojedine zemlje iz regije, a koje se odnose na prolongiranje izdavanja administrativnih rješenja za uvoz svježeg i rashlađenog mesa na određeno razdoblje.

''Trenutno nećemo uvoditi takve mjere, ali ukoliko ne bude ispoštovan jasno definiran dogovor, ne treba isključiti mogućnost usvajanja administrativnih mjera koje će omogućiti nesmetan vanjskotrgovinski promet, ali i dodatnu zaštitu domaće proizvodnje. Jednako tako, ukoliko dogovor ne bude ispoštovan, razmišljamo i o uvođenju dodatnih financijskih obaveza na uvoz svježeg i rashlađenog mesa'', rekao je ministar Košarac.

Kao jednu od mjera zaštite domaće proizvodnje, on je najavio nastavak vanjskotrgovinskog prometa sa Turskom, što će također utjecati na smanjenje nastalih viškova u proizvodnji.

''Tijekom ovog tjedna kompanije 'ZP-komerc', 'Šišović' i 'Suša' će potpisati ugovore o izvozu mesa sa turskom stranom, što je u skladu sa politikom koju zastupam od početka mandata, a koja se odnosi na ravnopravnu zastupljenost i uključenost firmi iz Republike Srpske i Federacije BiH u ovaj posao'', naglasio je ministar Košarac.

Govoreći o dugoročnim mjerama zaštite domaće proizvodnje, on je izrazio opredjeljenje za nastavak aktivnosti i pregovora o otvaranju novih tržišta.

''To se prioritetno odnosi na otvaranje tržišta EU, o čemu aktivno razgovaram sa Delegacijom EU u BiH. Dobio sam uvjerenje da će to pitanje razmatrati kada BiH dostavi adekvatne odgovore na upitnik za izvoz mesa u EU. Nove prilike tražimo i kroz ugovore o slobodnoj trgovini čiji je potpisnik BiH'', naveo je ministar Košarac.

Na današnjem sastanku iskazana je potreba za organiziranjem sastanka sa predstavnicima velikih trgovačkih centara u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, priopćeno je iz Ministarstva.

''To bi ujedno bio nastavak dobrih politika koje vode nadležne entitetske institucije. Nastojat ćemo da postignemo dogovor o tome da u tržnim centrima domaći proizvodi budu zastupljeni blizu 50 posto, što će biti stimulans primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i prerađivačkim kapacitetima'', zaključio je ministar Košarac.

Kopirati
Drag cursor here to close