Staša Košarac

Hoće li se odgoditi uvoz mesa dok BiH ''ne riješi'' viškove u proizvodnji?

Zaštita domaće proizvodnje i poštivanje međunarodnih ugovora, čiji je potpisnik BiH, strateško je opredjeljenje Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH
Gospodarstvo / Industrija | 24. 07. 2020. u 11:28 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH su se u više navrata obraćala udruženja domaćih poljoprivrednih proizvođača sa zahtjevima za uvođenje privremenih mjera ograničenja uvoza mesa i mesnih prerađevina zbog pojave tržišnih viškova, što je posebno izraženo u aktualnoj situaciji izazvanoj pandemijom koronavirusa - priopćeno je iz tog ministarstva.

''Nakon što sam upoznat o posljednjim zahtjevima naših proizvođača i mesoprerađivača da se odgodi uvoz svježeg i smrznutog mesa u BiH dok se ne riješi pitanje izvoza nastalih viškova u proizvodnji, zatražio sam da nadležni sektori u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH naprave detaljnu analizu stanja, te da nam Uprava za neizravno oporezivanje BiH dostavi validne podatke o vanjskotrgovinskom prometu mesa i mesnih prerađevina'', kaže ministar Staša Košarac.

Izražava očekivanje da će idući tjedan imati službene informacije nadležnih institucija, kako bi na osnovu egzaktnih podataka mogli ustanoviti što je uzrokovalo poremećaj na domaćem tržištu i u skladu s tim Vijeću ministara BiH predložiti određena rješenja, usuglašena s nadležnim ministarstvima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Košarac je istaknuo da su zaštita domaće proizvodnje i poštivanje međunarodnih ugovora, čiji je potpisnik BiH, strateško opredjeljenje Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i definirana politika Vijeća ministara BiH.

''Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, u skladu sa svojim nadležnostima, definira i provodi politiku koja nije u suprotnosti s važećim međunarodnim ugovorima o slobodnoj trgovini i s jasno definiranim domaćim zakonodavstvom u ovoj oblasti. Rješenje predmetnog problema poljoprivrednih proizvođača iz BiH moramo tražiti oprezno, poštujući potpisane međunarodne ugovore, uz izuzetno odgovoran odnos prema domaćoj proizvodnji'', naveo je Košarac.

Naglašava da Ministarstvo kontinuirano radi na uspostavljanju i osiguravanju izvoza proizvoda biljnog i životinjskog porijekla u EU i na tržišta drugih zemalja, između ostalog, Ruske Federacije, Turske i Kine.

''Na postojeće izazove u izvozu proizvoda biljnog i animalnog porijekla najefikasnije možemo odgovoriti otvaranjem novih tržišta, što će ujedno biti perspektiva za razvoj i stabilizaciju stanja u ovom sektoru'', poručio je ministar Košarac, priopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close