Mjere sigurnosti

Uvođenje strogih kontrola na nazočnost afričke kuge svinja

Na samoj granici će granični veterinarski inspektori sve i jednu pošiljku koja bude dolazila iz navedenih zemalja provjeravati, uzimati uzorke...
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 28. 07. 2023. u 19:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ured za veterinarstvo BiH postupila je po nalogu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staše Košarca, a na zahtjev Vlade Republike Srpske, i donijela odluku kojom će se povećati mjere sigurnosti pri uvozu namirnica svinjskog porijekla iz zemalja koje su prijavile afričku kugu svinja.

To podrazumijeva pojačani monitoring, uzorkovanje i dijagnostiku na samoj granici, kaže direktor Ureda za veterinarstvo Saša Bošković i dodaje da će mjera biti na snazi sve do poboljšanja epizootiološke situacije, te da i sve ranije donesene zabrane ostaju na snazi.

"Na samoj granici će granični veterinarski inspektori sve i jednu pošiljku koja bude dolazila iz navedenih zemalja provjeravati, uzimati uzorke, slati u naše akreditovane laboratorije", rekao je Bošković.

Dodao je da se prvenstveno misli na Institut dr Vaso Butozan u Banja Luci.

Bošković je pojasnio da će po dobijenim rezultatima sigurne pošiljke imati dozvolu da uđu na teritoriju BiH, dok će sa pošiljkama koje ne budu imale odgovarajuće nalaze inspektori postupati u skladu sa pravilnicima o afričkoj kugi svinja i pravilnicima o zaraznim bolestima u BiH, prenosi RTRS.

Kopirati
Drag cursor here to close