Stari problem

Tržište preplavile uvozne jabuke, domaći voćari nezadovoljni prodajom

Nezadovoljni voćari kažu da im je, pored tržišta prezasićenog proizvodima iz uvoza, ni vrijeme nije išlo na ruku, pa su jabuke u hladnjačama nešto sitnije i lošijeg kvaliteta.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 23. 08. 2022. u 07:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proizvođači jabuka i ove godine zbog prekomjernog uvoza i nezaštićenog domaćeg tržišta svoje proizvode veoma teško mogu prodati. Kako ističu zabrinuti voćari, domaće jabuke ima, ali ne i zanimanja kupaca.

Dok domaća jabuka čeka kupce, pijace širom Bosne i Hercegovine preplavila je jabuka iz uvoza. Samo od početka godine, za prvih sedam mjeseci u BiH je uvezeno 12 milijuna kilograma jabuka, vrijednosti sedam milijuna maraka.

Jabuke na pijacama i u marketima stižu iz Poljske, Italije, Srbije, Sjeverne Makedonije, Austrije, Slovenije i drugih zemalja.

Da je stanje nezavidno, potvrđuju i prodavci domaćih jabuka.

Darko Milošević, voćar, kaže: "Kod nas ovdje najrasprostranjenija sorta u voćnjacima je ajdared, koju osim ovih, da kažem slavenskih zemalja, nitko ne kupuje. Europa ne kupuje. Europsko tržište je veliko, ali jako zahtjevno, izbirljivo i mora se konkretno proizvoditi”.

Nezadovoljni voćari kažu da im je, pored tržišta prezasićenog proizvodima iz uvoza, ni vrijeme nije išlo na ruku, pa su jabuke u hladnjačama nešto sitnije i lošijeg kvaliteta, javlja BHRT.

Aleksandar Njegić, voćar, ističe: "Odrazit će se i na sljedeću sezonu, manje će biti rodnih pupoljaka. Odrazit će se i na ovu sezonu, postat će jabuka malo sitnija, teže se sačuvati. Potrebna je podrška države za pomoć i nabavku sustava za navodnjavanje”.

Dok se drugi višestruko ugrađuju na našim jabukama, mi propadamo, kažu u Udruženju voćara Republike Srpske.

Na brojne apele, država ne reagira.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske, navodi: "Mi smo tražili da se uvedu zaštitne mjere u sezoni dospjeća naših proizvoda, ali nisu imali sluha. Mislim da to nigdje u svijetu nema, nego samo BiH da svoje proizvode ne može zaštititi”.

Voćari ističu da, zbog “šupljih” granica, u BiH ulazi voće staro i po nekoliko godina, zbog čega Bosnu i Hercegovinu nazivaju deponija Europe.

Kopirati
Drag cursor here to close