16. simpozij o zaštiti bilja

Trkulja: Zdravlje biljaka je opće dobro

Neki pesticidi koji su se godinama kod nas koristili postaju zabranjeni – a neki novi dobivaju dozvolu za korištenje.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 05. 11. 2019. u 11:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nezamisliv je život ljudi na planeti bez biljaka, i zato sve zemlje svijeta izdvajaju značajna sredstva kako bi očuvali zdravlje biljaka, jer dobar prinos mogu da obezbijede isključivo zdrave biljke'', kazao je to prof. dr. sc. Vojislav Trkulja, na 16. simpoziju o zaštiti bilja u BiH.

Bljesak.info / 16. simpozij o zaštiti bilja u Mostaru

Cjelokupno zakonodavstvo EU kojoj teži i BiH, proističe iz jedne rečenice koja glasi: Zdravlje biljaka je opće dobro, dodaje Trkulja - te objašnjava, kako je simpozij dio tradicije, koji se organizira s jednim ciljem a to je upoznavanje noviteta i razmjena iskustava o tome kako sačuvati zdravlje biljaka.

Suvremena proizvodnja hrane se suočava sa brojnim izazovima. Na prvom mjestu su klimatske promjene.

Bljesak.info / 16. simpozij o zaštiti bilja u Mostaru

''Drugi izazov su stalne izmjene odobrenih pesticida, neki pesticidi koji su se godinama kod nas koristili postaju zabranjeni – a neki novi dobivaju dozvolu za korištenje. Veoma je važno da stručnjaci za zaštitu bilja stalno inoviraju svoja znanja, da prate i budu u trendu'', naglasio je Trkulja.

Dobar prinos, kvalitet i zdravstvenu bezbjednost mogu da ostvare samo zdrave biljke, slažu se svi stručnjaci.

Bljesak.info / 16. simpozij o zaštiti bilja u Mostaru

''Veoma je korisno čuti o pojavi novih štetnih organizama. Imat ćemo priliku čuti o tome, npr. o jednom štetnom organizmu koji nije direktno vezan za poljoprivrednu proizvodnju, nego za palme - a u BiH imamo nekoliko mjesta gdje imamo te palme na jugu, u Neumu i Čapljini'', kazao je Ivan Ostojić  - dekan Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta.

Organizatori 16. simpozija o zaštiti bilja u BiH su Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru i Društvo za zaštitu bilja u BiH. Simpozij se održava od 5 do 7. studenog u hotelu 'Mostar' .

Kopirati
Drag cursor here to close