Zima

Treba li ciklu izvaditi prije jačih minusa?

Za razliku od nekih usjeva koji imaju točne smjernice, cikla se može brati u različitim fazama rasta, ovisno o tome kakvu želite.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 24. 11. 2023. u 09:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako ste ciklu sijali krajem kolovoza, a možda i kasnije, sada je spremna za vađenje. Za razliku od mrkve, preporuka je da se ona izvadi prije jačih minusa. Može izdržati pokoji slabiji mraz, do -3°C, ali prije nego što krenu jači minusi i tlo smrzne, treba ju izvaditi iz zemlje.

Ako to ne učinite, njezin korijen neće nastaviti rasti kada temperature narastu nego će biljka odmah prijeći u sjeme, piše Agroklub.

Bere se u svim fazama rasta

Za razliku od nekih usjeva koji imaju točne smjernice, cikla se može brati u različitim fazama rasta, ovisno o tome kakvu želite. Dok je još jako mlada, listovi služe sa salate, zdrave napitke i slično. Njezin korijen se obično vadi kada mu je promjer do 5 cm, a kora mekana da se ne mora ni guliti. S druge strane, potpuno zrela, vadi se kada je veličine teniske loptice ili veća, a zbog čvrste kore i sadržaja šećeri i vlakana, idealna je za pravljenje zimnice.

No, možete ostaviti pokoju biljku pa tijekom zime brati svježe listove koji neće smrznuti te ih koristiti za salate, juhe, variva, smoothije i slično.

Kako ju očuvati svježom?

Nakon vađenja, ciklu očistite od zemlje te skratite listove na 2 do 3 centimetra jer će to očuvati njezinu svježinu. Listove nemojte baciti, u hladnjaku će ostati svježi 3 do 5 dana. Ako korijen cikle planirate čuvati na duže vrijeme, nemojte ga ni slučajno prati. Višak zemlje možete pobrisati krpom ili očetkati.

Spremite ju u drvene sanduke ili posude koje ste napunili pijeskom ili piljevinom. U podrumu ili drugom hladnom mjestu do 4 °C potrajat će i do pet mjeseci.

 

Kopirati
Drag cursor here to close