Odobreno

Svinjogojcima 2 milijuna KM

Prioritet su imali korisnici kojima je uzgoj svinja prioritetno služio za zadovoljavanje vlastitih prehrambenih potreba.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 29. 11. 2023. u 12:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sredstva od dva milijuna KM, koje je danas odobrio Upravni odbor Fonda solidarnosti Republike Srpske za suzbijanje posljedica afričke kuge svinja, iskoristit će se za stopostotnu naknadu štete za korisnike čija šteta iznosi do 5.000 KM, kao i za djelomičnu naknadu štete za veće korisnike.

Na ovaj način naknada štete će biti u cjelini isplaćena za više od 300 korisnika, odnosno svi proizvođači iz Općina Gradiška, Donji Žabar, Ugljevik, Šamac, Modriča, Pelagićevo, Čajniče, Bileća, Gacko, Sokolac, Šipovo i Milići, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Prioritet su pri tome imali korisnici kojima je uzgoj svinja prioritetno služio za zadovoljavanje vlastitih prehrambenih potreba, prenosi Srna. 

Djelomična naknada isplaćena je za veterinarske organizacije, Veterinarski institut "Dr Vaso Butozan" i organizacije koje su vršile uslugu sanacije terena.

Prema zahtjevu poduzeća "Vode Srpske", odobrenih 3,95 milijuna KM namjeravaju utrošiti za sanaciju klizišta zaštitnog vodnog objekta Jablanica-Jurkovica, klizišta na savskom nasipu dionica Bajinci-ustava na Maturi selo Bajinci, općina Srbac i klizišta na savskom nasipu dionica Pumpna stanica Orahova-Memorijalni centar Gradina.

Sredstva će biti utrošena i za sanaciju obaloutvrde na vodotoku Mlječanice u selu Međeđa kod Kozarske Dubice te klizišta na savskom nasipu na dionicama Mačkovac, kao Mlinarice jedan i dva.

Dva milijuna KM bit će utrošeno za premašivanje posljedica afričke kuge svinja, odnosno saniranje poremećaja na tržištu i obnovu svinjskog fonda. Za provođenje ove odluke zaduženi su Fond solidarnosti, Ministarstvo financija i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Kopirati
Drag cursor here to close