Nema cjepiva i markica

Stoka u FBiH će ostati necijepljena

U FBiH nema cjepiva i ušnih markica za sitnu stoku
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 30. 09. 2020. u 09:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poljoprivrednici u FBiH zatražili su od Ureda za veterinarstvo BiH da hitno nabavi cjepiva i markice za obilježavanje stoke.

"Iz nejasnih nam razloga ove godine Ured nije raspisao tendere za nabavku istih pa nam stoga prijeti širenje zaraznih bolesti među životinjama. Privremeno rješenje ponuđeno poljoprivrednicima, a to je priznavanje markica i potvrda o vakcinisanju od prošle godine, nikako ne možemo smatrati zadovoljavajućim", navode u Udruženje poljoprivrednika FBiH. Kako ističu, vakcina nije administrativna formalnost, već zaštita neophodna kako bi poljoprivredni proizvodi bili sigurni za konzumiranje, a sa zdravljem građana, posebno u periodu korona krize, ne smijemo se poigravati.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, kaže za "Nezavisne" da će ova godina proći, a da stoka neće biti cijepljena.

"Ovce nisu cijepljene. Znamo da u FBiH ima mnogo bruceloze, da će se raširiti. Pokrenule su se priče i o izvozu, a bruceloza bi ga mogla ugroziti", kaže Bićo.

Kaže da nisu dobili odgovor od Ureda za veterinarstvo BiH.

"Javno smo ih upozorili i ukoliko se ovaj problem ne riješi za desetak dana, tražićemo smjenu direktora Ureda za veterinarstvo BiH (Ljubomira Kalabe)", ističe Bićo.

Dodaje da nedostaju ušne markice za ovce i svinje te da su upozorili da nestaje ušnih markica i za krupnu stoku.

Naglašava da bi sličan problem mogao da pogodi i njihove kolege iz RS, ali da oni zasad imaju dovoljno markica i da sada te markice "pozajmljuju" u FBiH.

"I to može biti problem, jer su oznake iz RS drugačije nego u FBiH. Uglavnom, markica za FBiH nema za obilježavanje sitne stoke i svinja, a uskoro nestaje i za krupnu stoku, a tender još nije raspisan ni za nabavku vakcina, a ni ušnih markica", tvrdi Bićo.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača u BiH, rekao je za "Nezavisne" da bruceloze u RS ima manje nego u FBiH te da se ona pojavi uglavnom kod ovaca, a sporadično i kod goveda.

"Ali to nije problem koji je nepodnošljiv", rekao je Usorac.

Ističe da se cjepiva mogu nabaviti u veledrogerijama i da je cijena pristojna.

"Problem su markice, a ne toliko cjepiva u RS", kaže Usorac. Kako kaže, u ovom trenutku u štali ima desetoro oteljenih teladi koja nisu označena.

Iz Ureda za veterinarstvo odgovorili su da je u toku 2020. godine planiran nastavak vakcinacije malih preživara protiv bruceloze uz obavezno označavanje iz sredstava projekta IPA 2018.

"Iako je planirano da će projekat biti operativan od početka godine, Ured je obaviješten od strane Delegacije EU u BiH da se, s obzirom na nastalu situaciju sa pandemijom, nabavka cjepiva i ušnih markica pomjera na zadnji kvartal 2020. godine", priopćeno je iz Ureda.

Nakon dostavljene prve informacije, Delegacija EU u BiH ponovo je obavijestila Ured da se nabavka ne može očekivati prije prvog kvartala 2021. godine.

"Nažalost, i pored svih napora, dodatna sredstva potrebna za nabavku cjepiva i ušnih markica nisu osigurana. Na teren su u toku 2020. distribuirane 110.363 doze cjepiva, od čega 77.513 na području FBiH, 29.850 na području RS i 3.000 na području Brčkog za potrebe provođenja vakcinacije vakcinama preostalim iz 2019", stoji u odgovoru Ureda.

Kopirati
Drag cursor here to close