Mostar

Stanovnici Potoka pokušavaju osposobiti kanale za navodnjavanje: Zajedno do zelene doline

Unatoč obećanjima, njihov se projekt nije našao u ovogodišnjem gradskom Proračunu. Neslužbeno, rekli su im kako je novac za njihov projekt otišao u ''obnovu Avenije''.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 22. 03. 2022. u 15:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stanovnici naselja Potoci sjeverno od Mostara pokušavaju u funkciju staviti kanale za navodnjavanje koji u različitim oblicima postoje u ovom mjestu već stotinama godina.

Tim je povodom danas u Domu kulture u Potocima Udruga ''Vodonatopni sistem Potoci 2012” organizirala prezentaciju rada Udruge i sastanak na koji su pozvali vijećnike iz Gradskog vijeća Mostara sa ovoga područja kao i sve zainteresirane građane.

Umjesto u kanale, novac na Aveniji?

Sustav kanala koristi vodu s Neretve koja bi se crpkama prebacivala u rezervoar iznad naselja odakle bi nakon toga prirodnim padom kanalima tekla do njiva i obradivih površina u ovome mjestu.

U Potocima su izgrađena i korištena tri kanala za navodnjavanje. Napravljen je i objekt u kojemu bi se nalazile crpke, postavljen je i dio vodovodne mreže do rezervoara. Potrebno je za početak kupiti crpke čija je vrijednost prije godinu dana bile oko 50 000 KM.

Kako se moglo čuti na sastanku, mještani su pokušali preko navedene Udruge od Gradskog vijeća Grada Mostara osigurati navedeni iznos, predali su zamolbu s predračunom za nabavku crpki, ali unatoč obećanjima, njihov se projekt nije našao u ovogodišnjem gradskom Proračunu. Neslužbeno, rekli su im kako je novac za njihov projekt otišao u ''obnovu Avenije''.

Foto: Bljesak.info / Zdravko Sesar i Tomislav Primorac (u prvom redu) iza njih Adem Macić

''Udruga je predala zahtjev prošle godine u 11. mjesecu Gradskom vijeću na protokol. Bilo nam čak obećano od nekih osoba da je naš zahtjev prošao, ali su nam nedavno rekli kako su novci otišli na Aveniju'', rekao je Remzo Vrce, predsjednik Udruženja/Udruge Vodonatopni sistem Potoci 2012.

Na sastanku je govorio i Mladen Orlović tajnik Udruženja koji je rekao kako su pomoć tražili i od Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HNŽ-a, ali kako od njih nisu dobili nikakvu povratnu informaciju.

Zdravko Sesar, zamjenik predsjednika Udruženja rekao je kako su na ovaj sastanak pozvali pet vijećnika Gradskog vijeća iz ovoga područja, a došla su samo dvojica.

Ima novaca

Jedan od njih, Tomislav Primorac rekao je kako podržava projekt iako je on kao vijećnik ispred gradskog područja Zapad. Uputio je ispriku nazočnima što Damir Knezović koji je vijećnik ispred ovog područja nije mogao doći. Napomenuo je kako će uskoro biti pravljen rebalans gradskog proračuna i da će novca biti za ovaj projekt. Pozvao je zato predstavnike Udruge da ponovno projekt predaju osobno vijećnicima s ovoga područja i to već sutra na sastanku.

''Ima novaca samo treba napraviti projekt i aplicirati, posebno ako se radi o proizvodnji hrane'', rekao je Primorac.

Vijećnik Adem Macić je rekao da on kao gradski vijećnik nije bio upoznat s ovim projektom.

''Na Gradsko vijeće nije došao ovaj projekt'', rekao je Macić. I on je kao i Primorac pozvao članove Udruge da ponovno preko povjerenika Mjesne zajednice ili osobno donesu projekt kako bi oni kao vijećnici mogli upoznati Gradsko vijeće Mostara s navedenim projektom.

Primorac je podsjetio kako je Udruga predala zahtjev prošle godine u 11. mjesecu Gradskom vijeću na protokol. Ali je dodao kako će opet sve učiniti da se ovaj projekt navodnjavanja Potoka ostvari.
Na sastanku se moglo čuti kako povjerenici mjesnih zajednica i nemaju nekih ovlasti, kako nemaju čak ni pečat, ali opet kada građani preko njih šalju neke dopise i zamolbe prema Gradskom vijeću, onda mogu doznati povratnu informaciju.

Očuvani kanali

Nazočni su govorili o važnosti revitalizacije vodonatopnih kanala koji su bili stoljetna tradicija i nezaobilazan faktor u proizvodnji hrane u Potocima, kao i očuvanju kulturološkog naslijeđa sa ovih prostora.

Rečeno je kako bi se u završnoj fazi radilo na osposobljavanju kanala za navodnjavanje koji su u dobroj mjeri očuvani.

''Prvi kanal pokriva naselja Potoci, Željušu… drugi kanal osposobljen je do Boškovića kuća s malim popravcima. Treći kanal Livčina nalazi se u najboljem stanju i za njega bi bilo dovoljno vode. Ključ svega je nabavka pumpi. Instalacija i postavljanje pumpi da se pokaze kako sustav funkcionira …'', rekao je Vrce.

Na kraju su svi zaključili kako je ovaj projekt potrebno podržati jer će svjetska kriza i nestašica hrane natjerati ljude da stvaraju svoj domaći proizvod da obrađuju zapušteno zemljište, a ponovnom revitalizacijom natapanja to će se olakšati.

Kopirati
Drag cursor here to close