Kraljice vrta

Sačuvajte lukovice gladiola od niskih temperatura

U krajevima gdje temperatura ne pada ispod 0ºC nema potrebe da se vade iz zemlje.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 04. 10. 2022. u 08:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Da bi i sljedeće godine uživali u prelijepim cvjetovima gladiola potrebno je iz zemlje izvaditi lukovice i u zimskom periodu čuvati od smrzavanja. Vađenje se obavlja kada nadzemni dio biljke požuti i uvene, po suhom i toplom vremenu. Ako ih predugo ostavimo, podložne su truljenju i smrzavanju.

Ne treba žuriti, jer moraju izgraditi jak omotač koji će ih štititi od vanjskih utjecaja. Prvo se vade rane sorte, a zatim srednje i kasne. Osjetljive su na niske temperature i treba ih spremiti na sigurno prije pada temperature na 0ºC ili niže, piše Agroklub.

U krajevima gdje temperatura ne pada ispod 0ºC nema potrebe da se vade iz zemlje. Dovoljno će biti da odrežemo osušeni nadzemni dio i površinu zemljišta malčiramo sijenom, smrekovim granama ili drugim organskim materijalom. Odvojite novostvorene, mlade lukovice.

Iskopanim gladiolama se odsječe nadzemni dio i ostavi batrljak dužine od 3 do 5 cm. Uklanjanjem nadzemnog dijela odstranjujemo i uzročnike bolesti i štitimo lukovice tijekom čuvanja.

Očistite ih od viška zemlje i prosušite na prozračnom mjestu. Može se obaviti njihova dezinfekcija. Za to će biti potrebna otopina kalij permanganata u kojem ih držimo oko 20 minuta. Ako sumnjamo na pojavu bolesti, dezinfekcija se obavlja fungicidima ili čajevima.


Tako tretirane se suše na otvorenom najmanje tri dana, pod uvjetom da je vrijeme toplo i suho, raspoređene u jednom sloju na kartonu. Zatim ih prebacimo u prostoriju gdje se dosušuju još tjedan dana.

Prije slaganja u kartonske kutije ili platnene vrećice potrebno ih je očistiti od suvišne ljuske i korijenja. Sljedeći mjesec dana drže se na sobnoj temperaturi. Ne treba ih držati blizu izvora topline, jer će se presušiti i slabije klijati. Ostatak zime ih je najbolje čuvati u suhom i tamnom prostoru, na temperaturi od 3 do 7ºC, a vlažnost zraka se treba kretati od 65 do 75 posto. Mogu se čuvati i u hladnjaku zamotani u papir ili pak upakirani u najlonske čarape.

Njihov najveći neprijatelj su visoka vlaga i nagle promjene temperature.

Kopirati
Drag cursor here to close