Ministarstvo

Rusi tvrde da su im sankcije razvile poljoprivredu

Ministarstvo ističe da su sankcije potaknule investicije u razvoj poljoprivrede te utjecale na povećanje broja radnih mjesta u poljoprivredi i srodnim industrijama.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 30. 10. 2019. u 15:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija je samodostatna u opskrbi osnovnim prehrambenim proizvodima, a sankcije i embargo na uvoz tih proizvoda potaknuli su rusku poljoprivredu na ubrzani razvoj, priopćilo je u srijedu rusko ministarstvo poljoprivrede, piše Hina.

Rusija je u kolovozu 2014. godine zabranila uvoz nekih poljoprivrednih proizvoda i sirovina iz zemalja koje su joj uvele sankcije zbog aneksije ukrajinskog Krima. Među tim zemljama su SAD, zemlje EU-a, Kanada, Australija i Norveška. Zabrana se odnosi na uvoz mesa, suhomesnatih proizvoda, ribe i plodova mora, povrća, voća i mliječnih proizvoda. Ruske protumjere kao odgovor na sankcije na snazi su do konca 2020. godine.

"Rusija u cijelosti sama osigurava svoje potrebe za osnovnim prehrambenim proizvodima zahvaljujući dinamičnom razvoju poljoprivrede koji omogućuje podmirenje potreba cijele zemlje. Postigli smo značajan stupanj prehrambene sigurnosti u praktički svim ključnim područjima: imamo dovoljno žitarica, biljnog ulja, šećera, mesa i mesnih proizvoda", kaže se u osvrtu ruskog ministarstva poljoprivrede na postignuća poljoprivrednog kompleksa.

Ministarstvo ističe da su sankcije potaknule investicije u razvoj poljoprivrede te utjecale na povećanje broja radnih mjesta u poljoprivredi i srodnim industrijama. Navodi se kako je u razdoblju ruskih "kontra sankcija" poljoprivreda porasla za 14,3 posto, a uvoz smanjen za 31,2 posto.

"Štoviše, zahvaljujući rastu proizvodnje, zadnjih godina smo sa supstitucije uvoza prešli na izvozno orijentiran model razvoja poljoprivrede, a Rusija je postala značajan isporučitelj hrane na svjetskim tržištima pa zauzima prvo mjesto u izvozu pšenice te je među liderima u izvozu biljnog ulja i ribe", kažu u ruskom ministarstvu poljoprivrede.

Rusi ove godine očekuju povoljnu dinamiku u praktički svim vidovima poljoprivredne proizvodnje. Tako ministarstvo poljoprivrede ističe da će prinos žitarica biti dovoljan za domaće potrebe, ali i izvoz. Očekuje se i rekordna berba povrća u plastenicima te rekordan prinos uljarica, očekivani rast proizvodnja mesa i peradi iznosi 1,8 posto a u proizvodnji mlijeka očekuje se rast u odnosu na prošlu godinu za 1,5 posto.

Kopirati
Drag cursor here to close