Washington Ankari

Nemojte aktivirati ruske S-400, poštedjet ćemo vas sankcija

Turskoj i dalje prijete dodatne sankcije jer je kupila sustav projektila S-400 unatoč prosvjedima Washingtona koji drži da to oružje nije prikladno odredbama NATO-a.
Vijesti / Svijet | 26. 10. 2019. u 09:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjedinjene Američke Države će poštedjeti Tursku novih gospodarskih sankcija ako ona ne aktivira svoje ruske protuzračne projektile S-400, rekao je u petak jedan dužnosnik američke diplomacije dok Ankara pokazuje sve više nepovjerenja prema NATO-u.

Iako kritiziraju vojnu operaciju Ankare protiv Kurda na sjeveroistoku Sirije, Sjedinjene Države strahuju od pridruživanja tog strateškog partnera NATO-a Rusiji i koriste sve svoje diplomatske napore kako bi ugodile turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu.

Američki predsjednik Donald Trump je u srijedu ukinuo sankcije trojici turskih ministara nakon turskog vojnog upada na sjever Sirije, koji su druge saveznice NATO-a oštro kritizirale, javlja Hina.

Turskoj i dalje prijete dodatne sankcije jer je kupila sustav projektila S-400 unatoč prosvjedima Washingtona koji drži da to oružje nije prikladno odredbama NATO-a.

Prema zakonu iz 2017. američka administracija treba sankcionirati svaku zemlju koja zaključi veliki vojni ugovor s nekim protivnikom Sjedinjenih Država, uključujući Rusiju.

Da bi to izbjegli 'postoji načini da se Tursku uvjeri da se udalji od S-400, bilo deaktiviranjem, vraćanjem ili uništenjem', rekao je taj neimenovani dužnosnik State Departmenta.

Turska je počela u srpnju primati sustave S-400 na temelju ugovora procijenjenog na 2,5 milijarda dolara. Turske i ruske vlasti se nadaju da će prvi turski S-400 biti raspoređeni u proljeće 2020. kada turski vojnici završe obuku o njihovoj uporabi.

Rusija je u srijedu objavila da pregovara o prodaji novih sustava raketa S-400 Turskoj, javila je Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close