Savjeti

Rezidba voćnih stabala: Kada ju je najbolje raditi?

Za grane koje su deblje od 5 cm koriste se pile, a za grančice debljine do 3 cm mogu pomoći i obične voćarske škare.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 11. 11. 2022. u 09:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od rezidbe voćnih stabala i grmova ovisi njihova rodnost, dugotrajnost i otpornost na bolesti i štetnike. Postoje različiti termini i tehnike rezidbe, a najčešće greške su univerzalne i događaju se bez obzira na vrstu voća i sposobnost rezača.

Redovnim provođenjem stvarate povoljne uvjeteza formiranje pupoljaka, cvjetanje i plodonošenje, stablu dajete željeni oblik. Uklanjanjem suvišnih grana omogućava se bolja ventilacija krošnje, prolazak svjetlosti i sprječava se ogoljenost središnjeg dijela, piše Agroklub.

Kada obaviti rezidbu?

Od jeseni do proljeća se obavljaju sanitarna i osnovna rezidba, u vrijeme mirovanja voćaka. Kada u jesen opadne lišće, potrebno je obaviti sanitarno čišćenje stabala. Uklanjaju se sve slomljene, oštećene, suhe grane i one na kojima vidimo simptome bolesti, oštećenja od štetnih organizama.

Na ovaj način pomažete stablu, smanjujete prisustvo štetnika, broj položenih jaja ili ličinki u takvim grančicama, skidate upredena gnijezda, kukuljice kukaca. Uklanjaju se bolesni dijelovi do zdravog drvenastog tkiva i sprječava se širenje bolesti. Istovremeno, smanjuje se količina sredstva koja se koriste za tretiranje.

Izbjegnite izmrzavanje

Osnovnu zimsku rezidbu najbolje je ostaviti za rano proljeće. Obavlja se čim nam to vremenske prilike dozvole i sve dok ne krene kolanje biljnih sokova i otvaranje pupoljaka. Velike plantaže zbog obujma poslova s ovom rezidbom počinju u jesen i izvode je u zimskom periodu, kada to vrijeme dozvoljava. Tu se krije opasnost od izmrzavanja. Uklanjanjem djelova grana i prirasta izlažemo stablo riziku. Često stradaju pupoljci koji su nositelji rodnosti i vegetativnog rasta. Zbog toga je bolji proljetni termin. Ako izmrznu vršni dijelovi grana ili prirasta, jednostavno uklonimo dio koji je izmrzao, a ostaje onaj koji je nositelj rodnosti. U slučaju da smo rezidbu obavili u jesen, a tijekom zime nastupe izuzetno niske temperature, zbog izmrzavanja gubimo rodni potencijal.

Osim toga, niske temperature i jaki mrazevi mogu štetno djelovati na rane od rezidbe.

Najčešće se izvodi tijekom veljače i ožujka, ali to ovisi od vremenskih prilika. S njom ne treba kasniti, jer će otvorene rane iz kojih curi biljni sok privući štetnike i uzročnike bolesti. Najbolje je posao obaviti po vedrom, hladnom danu, ali najniža temperatura ne smije biti ispod -5ºC.

Naoštrite škare

Alat koji koristite treba biti naoštren kako bi rez imao ravnu površinu i što urednije ivice. Teško je raditi s tupim alatom. Ruke se naprežu i vrlo brzo umaraju. Osim toga, takvim alatom nagnječite drvo, kidate ga i pravite razna oštećenja. Za grane koje su deblje od 5 cm koriste se pile, a za grančice debljine do 3 cm mogu pomoći i obične voćarske škare.

Kako bi pospješili oštrenje, možemo kratkotrajno potopiti u otopinu soli: jedna jušna žlica na jednu čašu vode, ili u gazirani sok. To će pomoći kod skidanja hrđe i prljavštine.

Kopirati
Drag cursor here to close