Nova laboratorijska oprema

Proizvodi iz “Hercegovačke kuće” lakše do deklaracija

Nova laboratarijska oprema omogućiće utvrđivanje sadržaja proteina, ugljenih hidrata, masti, kao i ostalih parametara u namirnicima.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 05. 10. 2019. u 08:36 Bljesak.info
Grad Trebinje nаbavio novu laboratorijsku opremu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grad Trebinje nаbavio je novu laboratorijsku opremu, uz pomoć koje će biti vršene detaljne analize tradicionalnih proizvoda iz “Hercegovačke kuće”. Ovo će omogućiti da svaki proizvod ima potpunu deklaraciju i bude spreman za izvoz izvan granica Bosne i Hercegovine.

Nova laboratarijska oprema omogućiće utvrđivanje sadržaja proteina, ugljenih hidrata, masti, kao i ostalih parametara u namirnicima. Iako je kontrola zdravstvene ispravnosti namirnica vršena i ranije, tek sa nabavkom nove opreme moći će da se urade deklaracije za svaki prehrambeni proizvod kooperanata „Hercegovačke kuće“.

''Kompletiranjem opreme koju smo dobili na korištenje od agrarnog fonda uz poslove koje obavljamo u laboratorijama sada ćemo moći da obavljamo svobuhvatne analize namirnica malih proizvodjaca'', kazalaje Danijela Jelić iz Instituta za javno zdravstvo RS

Veselin Dragutina, direktor Agrarnog fonda Trebinje objašnjava kako su do sada imali mogućnost mikrobiološke i dio hemijskih analiza uraditi s opremom koja je ranije postojala. ''Sada ćemo pružiti podršku poljoprivrednim proizvođačima i vjerojatno ih na ovaj način potaknuti da svoju proizvodnju podignu na viši nivo'', kazao je.

Sredstva za novu opremu, čija je vrijednost 60.000 KM osigurana su iz budžeta Grada Trebinja i Agrarnog fonda. Proizvođačima tradicionalnih hercegovačkih proizvoda na ovaj način pruža se mogućnost za njihov plasman i izvan granica Bosne i Hercegovine.

''Ja se nadam da će nabavkom ove opreme hercegovačka kuca kako u Trebinju tako i Banja Luci proširiti asortiman te dati mogućnost građanima koji kupuju da budu sigurniji u proizvode i naravno ono što je najvažnije da ćemo i izvang ranica RS-a otvoriti nove hercegovačke kuće'', kazao je Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja

Agrarni fond Grada Trebinja trenutno surađuje sa 100 kooperanata s područja grada. Na policama „Hercegovačke kuće“ nalazi se više od 500 proizvoda.

Kopirati
Drag cursor here to close