Prosvijed

Proizvođači duhana nezadovoljni PDV-om

Organizatori proizvodnje i proizvođači tvrde da im je Regionalni centar Tuzla Uprave za neizravno oporezivanje nametnuo izmišljene osnovice za obračun PDV-a koji im naplaćuje po osnovu pretpostavljene proizvodnje, a koji se kose sa zakonima o duhan.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 08. 02. 2020. u 10:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proizvođači s područja Semberije mirnim prosvjedima izrazili su nezadovoljstvo zbog odluke Uprave za neizravno oporezivanje da osnovicu PDV-a obračunava na osnovu pretpostavljene proizvodnje.

Naime, organizatori proizvodnje i proizvođači tvrde da im je Regionalni centar Tuzla Uprave za neizravno oporezivanje nametnuo izmišljene osnovice za obračun PDV-a  koji im naplaćuje po osnovu pretpostavljene proizvodnje, a koji se kose sa zakonima o duhanu, prenosi Federalna.

Ovom odlukom Uprave za indirektno oporezivanje BiH, organizatori i proizvođači duhana, tvrde, dovedeni su u situaciju da u potpunosti obustave proizvodnju.

U Upravi za neizravno oporezivanje u tijeku su drugostupanjski upravni postupci kod četiri obveznika, organizatora proizvodnje duhana. Radi se o obveznicima  BOSANAC“ d.d. Orašje, „DUVAN“ a.d. Bijeljina, „DUHAN“ d.d. Gradačac, i „PZ OBUDOVAC“ sa p.o. Obudovac/Šamac.

Kod spomenutih obveznika inspektori UIO su u kontrolama utvrdili razrez porezne obveze u ukupnom  iznosu od  1.254.869,00 KM. Radi se o obvezi po osnovu PDV-a, koja nije obračunata i plaćena u kontroliranom periodu. Naknadna obveza je utvrđena po osnovu razduženja veće količine duhana fiktivnim kupcima, po osnovu više isporučenog sadnog materijala – skrivena proizvodnja, po osnovu manje otkupljenog – predanog duhana i po osnovu prijenosa sredstava za proizvodnju proizvođačima duhana koji nisu obveznici PDV-a.

''Uvažavajući sve navedeno smatramo da su upravni postupci kod organizatora proizvodnje duhana vođeni uvažavajući sve zakonom propisane oblasti koje definiraju neizravno oporezivanje, te su inspektori UIO na osnovu svih činjenica i okolnosti i primijenili zakonske odredbe u ovoj upravnoj stvari.

Napominjemo da svaka stranka, ukoliko smatra da su joj na bilo koji način povrijeđena prava u postupku odlučivanja o njenim pravima i obvezama, može poduzeti radnje u cilju zaštite istih korištenjem redovnih i izvanrednih pravnih lijekova. U tom kontekstu i ističemo da su u konkretnim slučajevima izjavljene žalbe organizatora proizvodnje duhana i da se iste trenutno rješavaju u drugostepenim upravnim postupcima u UIO. Iste će biti riješene u zakonski predviđenom roku'', stoji u reakciji UNO na prosvijede.

Kopirati
Drag cursor here to close