Ravno

Problem neusuglašenosti katastra i zemljišnih knjiga sa stvarnim stanjem na terenu

U općini Ravno danas je uz potporu Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HNŽ-a i Vlade HNŽ-a održana Znanstveno-stručna konferencija ''Problematika upravljanja i gospodarenja poljoprivrednim zemljištem u HNŽ ...''
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 23. 02. 2018. u 12:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U općini Ravno danas je uz potporu Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HNŽ-a i Vlade HNŽ-a održana Znanstveno-stručna konferencija ''Problematika upravljanja i gospodarenja poljoprivrednim zemljištem u HNŽ s osvrtom na privatno vlasništvo''.

Konferenciju je otvorio Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije dr.sc. Nevenko Herceg.

O aktualnoj problematici gospodarenja poljoprivrednim zemljištem, komasaciji, degradaciji zemljišta te održivom razvoju ruralnog turizma govorili su istaknuti stručnjaci iz ove oblasti: ministar Donko Jović, Goran Brkić, pomoćnik direktora Federalne uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove Ivan Lesko ravnatelj Uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove HNŽ/K.

Sa znanstvenog stajališta o gospodarenju i upravljanju poljoprivrednim zemljištem govorili su akademik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti prof.dr.sc. Ferdo Bašić sa Sveučilišta u Zagrebu, akademik Hrvatske akademije za znanost i umjetnost BiH prof. dr.sc. Jakov Pehar, prof.dr.sc. Hamid Ćustović sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Sarajevu  i drugi stručnjaci.  

Poseban naglasak je stavljen na problem neusuglašenosti katastra i zemljišnih knjiga sa stvarnim stanjem na terenu, zatim učinkovitost usitnjenih posjeda i afirmacija komasacije kao mjere poboljšanja stanja.

Izneseno je dosta primjera i specifičnosti hercegovačkih poljoprivrednih površina, problem degradacije zemljišta i primjeri dobrih praksi iz drugih područja. Kroz zaključke Konferencije ponuditi će se konkretna rješenja u aktualnoj problematici poljoprivrede, te gospodarenja i održivog razvitka ruralnih područja.

''Kao sveučilišna profesorica i pročelnica Turizma i zaštite okoliša mogu sa sigurnošću kazati da poljoprivreda nije jedini resurs koji općina Ravno ima na raspolaganju kao prioritet u razvoju'', rekla je predsjednica Organizacijskog odbora Konferencije, prof.dr.sc. Mirjana Milićević.

Rekla je kako općinska uprava na čelu sa načelnikom Andrijom Šimunovićem već dugi niz godina uspješno radi na razvoju eko i ruralnog turizma i na dobrom su putu da postanu prestižna općina u ovom vidu turizma u Hercegovini.

Istaknula je kako općina ima neprocjenjivo prirodno blago i geomorfološki fenomen spilju Vjetrenicu sa jedinstvenom spiljskom faunom, strateški povoljno mjesto nekih 20-tak kilometara od Slanog i nalazi se na prometnom pravcu Dubrovnik-Mostar.

''Sveučilište u Mostaru svojim resursima ne samo da stoji na dispoziciji za pomoć u njihovim projektima, nego smo već niz godina direktno uključeni u procese razvoja. Naši studenti redovito dolaze u okviru stručnih praksi u Ravno koju smatramo primjerom dobrih praksi u razvoju ruralnog turizma. Naš interes pokazuje i današnja prisutnost studenata studija Turizma i zaštite okoliša na Konferenciji'', rekla je prof.dr.sc. Mirjana Milićević. 

Kopirati
Drag cursor here to close