U borbi protiv štetnika

Prirodna alternativa - Češnjak je moćan saveznik i u vrtu

Češnjak je "noćna mora" za štetnike i bolesti - kako se koristi?
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 19. 02. 2024. u 13:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kao što je slučaj u humanoj medicini, u kojoj se češnjak koristi kao jedna od najljekovitijih biljaka, isto se može reći i za voćarsku i povrćarsku proizvodnju, u kojima on zauzima jedno od najznačajnijih mjesta što se tiče zaštite ovih vrsta od bolesti i štetnika.

Odličan je kao dezinfekcijsko sredstvo odnosno čisti biljke od štetnih insekata, a djeluje i na mnoge bolesti.

Idealan protiv krvave uši

Budući da sadrži alicin koji mu daje ljutinu, i sumpor, može se koristiti u prvim tretmanima kod jabuka protiv krvave uši koja u vidu bijele vunaste prevlake formira kolonije malo iznad cijepa (kalema), rjeđe više u krošnji. Dovoljna su dva tretmana, već krajem veljače i u ožujku, da bi se spriječilo širenje kolonija uši, piše Agro.klub.

U prskalicu od 10 litara dovoljno je dodati dvije do tri litre vode u kojoj je dva do tri dana bilo potopljeno pola kilograma narezanog još bolje samljevenog češnjaka. Ostatak prskalice dopuni se sa sedam litara vode. Može se dodati i malo vode u kojoj je bio otopljen domaći sapun radi boljeg prijanjanja na površinu debla ili na pupoljke.

Količina luka proporcionalno se povećava s količinom utrošene vode, odnosno, kilogram u 20 litara vode. Ako je narezan može se koristiti u dva navrata, tj. ostati u kanti, a da se ulije nova voda. Bilo bi dobro da se ulije vrela voda, kako bi se prije oslobodio sumpor iz luka. Ova moćna biljka sadrži i kalij, jod, selen, fosfor, kalcij, željezo itd.

Foto: Bojan Kecman / Kilogram luka ide u 20 litara vode

Efikasan protiv gljivica

Isto tako, češnjak je odličan u borbi protiv pepelnice na jabukama kao i plamenjače povrća. Preventivno korišten, sprječava pojavu plamenjače na rajčici, paprikama, krastavcu, mahunama. Koriste se iste doze kao i za sprječavanje razvoja krvave uši.

Neki voćari obavljaju tretmane s lukom umjesto s bakrenim sredstvima, a dozvoljen je u ekološkoj proizvodnji. U smjesi s ljutom mljevenom paprikom, čili paprikom, mljevenim paprom, octom i cimetom, postiže odlične rezultate u borbi protiv bilo kojeg štenika na voćkama i povrću. Neće doći do napada buha, osica, gusjenica itd.

Dobro se slaže s crvenim lukom

Jedina mana je što se za veće površine pod voćem koristi više vode, a time i više luka, kao i ostalih nabrojanih sastojaka.

Međutim, idealan je za manje voćnjake, ali i za vrtove i plastenike, čak i veće površine pod plastenicima.

Dobre rezultate postiže i u kombinaciji s crvenim lukom. Voda u kojoj stoje češnjak i crveni luk nakon nekoliko mjeseci doslovno pocrni i po njoj plivaju mali crvići s bičevima. Kada se to dogodi znajte da je takva voda puna hranjivih tvari koje služe za prihranu, ali i zaštitu usjeva.

Foto: Bojan Kecman / Ovakva voda puna je hranjivih tvari
Kopirati
Drag cursor here to close