Prijenosnici uzročnika bolesti

Prije presađivanja sobnog bilja obratite pažnju na posude

Pregledajte glinene posude da nemaju oštećenja, jer u pukotinama se mogu nataložiti spore, miceliji gljivica, bakterije, a mogu biti sklonište štetnih organizama.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 12. 01. 2023. u 09:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prije svakog presađivanja sobnog bilja potrebno je očistiti, oprati i dezinficirati stare posude kako biste ih ponovo upotrijebili. Pažljivo ih očistite, četkom uklonite zaostalo korijenje i zemlju. Nakon toga obavite detaljno pranje u sapunici i zatim dobro isperete u čistoj vodi - piše Agroklub.

To može biti i dovoljno ako je riječ o plastičnim posudama u kojima smo uzgajali zdrave biljke, a namjeravamo posaditi vrstu koja nije srodnik i nema zajedničke bolesti. Ipak, da bi bili sigurni, najbolje je i njih dezinficirati.

Zdrave biljke

Kako bi osigurali najbolje uvjete za rast i razvoj biljaka, potrebno je ispoštivati sve zahtjeve koji se stavljaju pred vas, a jedan od osnovnih je da imate posude koje nisu prijenosnici raznih uzročnika bolesti. To je naročito značajno kada koristite glinene. Pregledajte da nemaju oštećenja, jer u pukotinama se mogu nataložiti spore, miceliji gljivica, bakterije, a mogu biti sklonište štetnih organizama. Oštećenja mogu biti problem tijekom uzgoja i takve posude je potrebno odstraniti.

Na njihovoj vanjskoj strani često se pojavljuju bijele mrlje što je znak izlučivanja mineralnih soli. Možete ih naći i na rubovima plastičnih.

Četiri načina dezinficiranja

Najjednostavniji način je da upotrijebite alkoholni ocat koji je jeftino i lako se upotrebljava. Voda i ocat se koriste u omjeru 1:1. Posude se potope na 2 do 4 h, a zatim se ispere hladnom vodom. i ostavi na čistu površinu da se osuši na zraku.

Koristi se i otopina varikine, izbjeljivača za kućanstvo, u omjeru 1:9. U njemu držite potopljene posude 10 minuta.

Glinene posude se mogu termički dezinficirati. Stavite ih na tepsiju i zagrijete pećnicu do 100ºC. Zatim se pećnica isključi i ostavite ih najmanje 1h.

Otopina kalij permanganata se lako priprema, dostupna je i vrlo efikasna. Nakon što ga napravite, u njega potopite posude.

Uklonite bijeli rub i mrlje

Kako bi uklonili bijeli rub koji se formira od taloženja minerala, u 5 l vode otopite tri žličice limunske kiseline i u toj otopini držite potopljene posude preko noći. Da ne isplivaju, pritisnite ih kamenom ili kakvim teškim predmetom. Sljedećeg jutra ih očetkajte i dobro isperite.

 

Kopirati
Drag cursor here to close