Obavijest

Preporuke za vinogradare u HNŽ-u

Treba naglasiti kao su cvasti vinove loze u ovoj fenofazi posebice otvorene za infekciju pepelnice, čiji simptomi bi se tek kasnije ispoljili.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 19. 05. 2020. u 11:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanske županije izdalo je preporuku za vinogradare.

Nestabilne klimatske prilike pogoduju infekcijama uzročnicima plamenjače (Plasmopara viticola) i pepelnice (Erysiphe necator) zbog čega je potrebno, čim to omoguće vremenski uvjeti, izvršiti zaštitu vinograda.

Za raliku od plamenjače može se koristiti jedan od pripravaka: Ridomil Gold MZ Pepite, Forum star, Pergado F, Fantic F, Galben F, Mikal Flash, Mikal Premium F, Alfil Duplo i dr. Za zaštitu od pepelnice koristiti jedan od pripravaka: Postalon SC, Talendo, Vivando, Stroby DF, Falcom EC 460, Indar 5 EW, Domark 40 ME, Nativo WG, Dynali i sl.

Treba naglasiti kao su cvasti vinove loze u ovoj fenofazi posebice otvorene za infekciju pepelnice, čiji simptomi bi se tek kasnije ispoljili.

Stoga je jako bitno upravo sada provesti kvalitetnu (preventivnu) zaštitu od pepelnice. Osim kemijske zaštite jako bitno je uraditi radikalnu pljevidbu, posebice u zoni cvasti. Prozračnost će smanjiti infekciju i u velikoj mjeri doprinijeti oplodnji.

Pravovremenost tretiranja puno je bitnija od izbora sredstva za zaštitu bilja.

Kopirati
Drag cursor here to close