Održavanje

Prelijepa fuksija ponovo postaje popularna i idealna je za vaš vrt, evo kako je uzgajati

Danas na svijetu postoji oko 2.000 kultivara fuksije kojima se razlikuju boje i oblik cvijeta. Zanimljivo je da u Velikoj Britaniji postoji nagrada za najljepšu fuksiju koju dodjeljuje Kraljevsko hortikulturalno društvo.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 13. 03. 2024. u 20:27 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fuksija je vrsta kojoj za uspješan uzgoj treba osigurati obilje svjetla, ali ju treba držati dalje od izravna sunca. Na osunčanom mjestu brzo će doći do pojave 'opržotina' na listovima, koji ubrzo potom otpadaju, a cijela biljka ugiba.

Što se supstrata za sadnju tiče, uvijek birajte lake, dobro propusne supstrate. Idealni su oni načinjeni miješanjem treseta i pijeska, budući u takvima neće dolaziti do zaostajanja vode u zoni korijena. Fuskija naime ne podnosi «mokre noge». Zato, kako bi to izbjegli obavezno na dno uzgojne posude dodajte i nešto krhotina cigle ili komadića stiropora. Također, nikada ne dozvolite da se u podlošku tegle zadržava suvišna voda.

Foto: Canva / Biljka se pomlađuje kidanjem starih, osušenih ili bolesnih grana 

U vrijeme intenzivnog rasta, dakle od proljeća do jeseni, fuksiju svakodnevno zalijevajte, održavajući supstrat stalno vlažnim. Kao posljedica nepravilnog zalijevanja (previše ili premalo vode), najčešće dolazi do odbacivanja većine cvjetnih pupova.

U proljeće kada kreće sa rastom, fuksiju prihranjujte gnojivima s većim udjelom dušika, a nakon tvorbe cvjetnih pupova, prihranjujte onima sa više kalija.

Fuskija će dobro reagirati i na povremeno orošavanje listova, pogotovo za velikih vrućina. Ne zaboravite kako orošavati treba rano ujutro ili kasnije poslijepodne kako bi se izbjegle 'opržotine' po listovima.

Foto: Canva / U zatvorenom voli svjetlost, ali ne izravnu

Fuksija najviše voli propusno tlo, pa joj odgovaraju tla pomiješana s pijeskom. Voli i tresetna tla ili humusna tla pripremljena za uzgoj tropskih biljaka. Važno je da je zemlja rahla kako bi se korijen uspio pravilno razviti. Ne odgovara joj kiselo tlo što se može primijetiti po slabijim bojama lišća.

Vrijeme sadnje

Fuksija je biljka tropske klime, ali joj odgovara i hladnije područje. Voli toplinu, ali ne podnosi izravno sunce. Dobro uspijeva i na visinama jer joj je prirodno okruženje planinsko. Kod fuksije je važno brinuti o vlažnosti i zasjenjenosti biljke te ju pred zimu spremiti na toplo.

Foto: Canva / Fuksija je vrsta kojoj za uspješan uzgoj treba osigurati obilje svjetla

Fuksiju je najbolje zasaditi tijekom proljeća, kada je minimalna temperatura 15°C. Iako dobro podnosi i hladnije temperature, pa i mraz, za primanje korijena potrebna je viša temperatura.

Za vlastite potrebe fuksija se najčešće kupuje kao gotova sadnica s već razvijenim korijenom koja je spremna za presađivanje na mjesto rasta. Ipak, ako želite samostalno uzgojiti biljku, u nastavku donosimo nekoliko savjeta.

Sadnja iz sjemena je rijetka, ali ju je moguće i tako uzgojiti. Sjeme ima relativno nisku klijavost, pa ga je potrebno ostaviti namočenim preko noći. Sije se u mješavinu tresetne zemlje i pijeska te se zalije i prekrije folijom. Nakon tjedan dana će niknuti prve klice, folija se miče i nastavlja se redovito zalijevati. Biljka za razvoj treba imati minimalnu temperaturu od 20°C. Također, treba voditi računa o otjecanju vode jer zadržavanjem truli korijen.

Foto: Canva /  se najčešće uzgaja u grmolikoj formi

Sadnja sadnice je najčešći i najsigurniji oblik uzgoja. Mogu biti stare do 6 mjeseci i posađene u zasebnom kontejneru kako bi se korijen pravilno i samostalno razvio. Biljka se na otvorenom sadi u rupu 10 cm dublju od izboja i pokriva se zemljom kako bi se bolje primila i bila zaštićena. Prije sadnje je važno odabrati vrstu i zdravu sadnicu kako ne bi prenosile bolesti na druge biljke.

Uzgoj u vrtu

Fuksija se često uzgaja na otvorenom kao trajnica u vrtu i može se posaditi i na polusjenovitom mjestu, ali zaštićenom od jakog naleta vjetra. Biljka voli blizinu drugih biljaka i pogodna je za gredice, ali ne i kamenjare. Tlo na kojem raste je poželjno malčirati kako bi se spriječio rast korova i zadržala vlažnost zemlje.

Uzgoj u posudama

Uzgoj u posudama je najčešći u kontinentalnim krajevima kako bi se biljku tijekom zimskih mjeseci moglo unijeti na toplije i zatvoreno mjesto. Postoji dvije vrste fuksija za uzgoj u posudama: uspravne i viseće. Uspravne fuksije se mogu uzgajati u podnim teglama, dok se za viseće koriste viseće tegle. Kod uzgoja je važno osigurati dobro dreniranu zemlju i maknuti podložak kako se voda u njemu ne bi zadržavala.

Foto: Canva / Uzgoj u posudama je najčešći u kontinentalnim krajevima

Biljku u lončanici je potrebno gnojiti tekućim gnojivom prilikom zalijevanja jednom mjesečno, od proljeća do jeseni. Ako se drži na otvorenom, odgovara joj istočni ili zapadni sjenoviti dio dvorišta. U zatvorenom voli svjetlost, ali ne izravnu jer izravno sunce može spaliti lišće i uzrokovati opadanje cvjetova.

Oblikovanje fuksije 

Fuksija se najčešće uzgaja u grmolikoj formi, ali nemali je broj onih koji od svoje fuksije žele dobiti dekorativno stabalce guste, kuglaste krošnje.

S postizanjem grmolike forme, započinjemo već kod uzgoja mladih, tek ukorijenjenih biljčica. To postižemo redovitim otkidanjem (pinciranjem) vrhova svih izboja. Vrhovi se otkidaju ispod drugog para razvijenih listova. Dakle, otkidamo gornji dio svakog izboja na kojem se nalaze dva lista. Iz spavajućih pupova razvit će se nova dva izboja, koje nakon što porastu ponovno režemo na opisan način. Time od 1 izboja dobivamo 2, od 2 dobijemo 4 itd. Time biljka dobiva gust, zbijen rast.

Foto: Canva / Biljka se može bez problema preseliti na drugo mjesto

Sve odrezane izboje možemo iskoristiti i za dobivanje novih biljaka. Ukorjenjuju se u mješavini treseta i pijeska, pri temperaturi od oko 20 stupnjeva C. Postotak ukorjenjivanja je velik, tako da ćete uvijek imati dovoljan broj biljaka.

I dok smo kod formiranja grma, fuksiji orezivali sve vrhove, za dobivanje stablaste forme otkidamo sve postrane izboje, a ostavljamo samo jedan, dobro razvijeni. Ovaj izboj pustimo da naraste do željene visine. Nakon toga otkidamo vrh, kako bi došlo do grananja. Dalje otkidamo vrh svakog izboja, na već opisani način. Ovim postupkom smo dobili nježno deblo, na vrhu kojeg je lijepo oblikovana kuglasta krošnja, koja će u vrijeme cvatnje djelovati očaravajuće. Kako se pod teretom krošnje deblo ne bi savijalo, ili puklo, obavezno ga privežite uz kakav kolac.

Biljka se pomlađuje kidanjem starih, osušenih ili bolesnih grana u proljeće, a mogu se ukloniti i slabiji izdanci. Tijekom cvatnje se uklanjaju osušeni cvjetovi kako bi se omogućilo bolje cvjetanje.

Prorjeđivanje i rezidba

Optimalni razmak između dvije fuksije je 30 cm. Kako bi se biljka mogla pravilno razviti, ali kako bi se spriječile i bolesti, potrebno je nasad prorjeđivati. Prorjeđivanje se vrši ručno, dok je zemlja vlažna kako bi se korijen u potpunosti izvadio. Biljka se može bez problema preseliti na drugo mjesto.

Foto: Canva / Danas na svijetu postoji oko 2.000 kultivara fuksije 

Fuksiju nije potrebno orezivati, ali se uklanjanjem starih i bolesnih ili posušenih grančica potiče daljnji rast. Izboji se u proljeće mogu rezati na 3 cm duljine kako bi se uklonili dijelovi oštećeni mrazom ili zimom. Tijekom godine se ručno orezuju osušene glavice cvjetova kako bi se potaknulo daljnje cvjetanje.

Priprema za sljedeću sezonu

Nakon vraćanja fuksije na otvoreno, potrebno ju je smjestiti na zaštićeno i sjenovito mjesto kako bi se biljka oporavila. Biljka će krenuti s tjeranjem novih grančica, pa je stare i bolesne potrebno odstraniti. Također, daljnji rast će potaknuti i promjena novog supstrata.

Kopirati
Drag cursor here to close