Period 2014. do 2018.

Predstavnički dom traži od Vlade strateški razvoj poljoprivrede u FBiH

Gospodarstvo / Poljoprivreda | 12. 11. 2013. u 13:26 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zadužio je Federalnu vladu da dostavi Parlamentu prijedlog srednjoročne strategije razvoja poljoprivrede u FBiH za period od 2014. do 2018. godine, koja bi nakon provedene stručne i javne rasprave, bila usvojena u prvom kvartalu 2014. godine.

Vladi je također naloženo da u prioritete isplate uvrsti dugovanja poljoprivrednicima iz 2012. godine, a da se treći kvartal za proizvodnju isplati do kraja studenog 2013. godine.

Vlada je zadužena i da prioritetno riješi sredstva za poticaje poljoprivrednim proizvođačima u ovoj godini, a dugovanja u budžetu za 2014. godinu da odvoji od ove stavke i klasificira njihovu strukturu, odnosno razdoblje stvorene obveze.

Predstavnički dom obavezao je Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da u Pravilniku pojednostavi proceduru dostavljanja dokumentacije kod apliciranja poljoprivrednika za poticaje, a da pritom ne ostavlja prostor za sivo tržište i manipulacije, kako je navedeno.

Resornom ministarstvu je također naloženo da u suradnji sa županijskim ministarstvima, federalnim udrugama poljoprivrednika, mjerodavnim organizacijama, Agencijom za obilježavanje životinja, budu ažurirani podaci odnosno popis o stvarnom stanju stočnog fonda u Federaciji BiH.

Kod izrade budžeta, u transferu za veterinarstvo, treba osigurati značajniji novčani iznos za kontrolu zaraznih bolesti i primarnu veterinarsku zaštitu, za veterinarsko javno zdravstvo - sigurnost hrane, podršku veterinarskim zavodima, neškodljivo uklanjanje životinjskoh otpada i veterinarsku zaštitu okoliša. Treba osigurati inicijalni novac za zbrinjavanje pasa-lutalica, a u poticajnim mjerama za životinjsku proizvodnju, novac za identifikaciju i obilježavanje te kontrolu kretanja životinja, unapređenje stočarstva subvencioniranjem umjetnog osjemenjivanja u omjeru 60 naprema 20 naprema 20 (Federacija, županija, farmer).

Sljedeće zaduženje Predstavničkog doma Vladi je da dostavi Parlamentu akcijski plan za 2014. godinu s jasnim prijedlogom mjera za rješavanje gorućih problema u poljoprivredi, odnosno za zaštitu domaće proizvodnje.

Vlada, u suradnji s Vijećem ministara BiH, treba intenzivno raditi na uspostavi agencije za plaćanje na nivou Bosne i Hercegovini te na uspostavi aktivnog sustava koordinacije i u oblasti poljoprivrede, smatra većina poslanika u Predstavničkom domu.

Ove i druge zaključke poslanici su donijeli većinom glasova na današnjoj sjednici tog doma u Sarajevu.

Zaključke im je predložio parlamentarni odbor za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo na osnovu parlamentarne rasprave vođene na listopadskoj posebnoj sjednici koja je u cijelosti bila posvećena stanju u poljoprivredi Federacije BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close