Posjeta

Predstavnici Federalnoga ministarstva poljoprivrede boravili u radnom posjetu Hrvatskoj

Gospodarstvo / Poljoprivreda | 31. 05. 2011. u 13:35 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osmeročlano Izaslanstvo Federalnoga ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Jedinice za implementaciju projekata (PIU), koje je vodio savjetnik ministra Stipe Šakić, boravilo je u dvodnevnom radnom posjetu Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Republike Hrvatske, kako bi se detaljnije upoznalo s tamošnjim Upisnikom (Registrom) poljoprivrednih gospodarstva.

Tijekom posjeta predstavnicima ovoga Ministarstva pobliže je pojašnjenja procedura upisa/ispisa/promjena u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava u Hrvatskoj, kao i IAKS sustav kojim se odobravaju, isplaćuju i kontroliraju izravna plaćanja poljoprivrednicima.

Bilo je riječi i o cjelokupnom informacijskom sustavu Agencije, plaćanjima, vrstama potpora i ARKOD-sustavu. Predstavljen je i AGRONET – aplikacija za elektroničko popunjavanje Jedinstvenoga zahtjeva, koja se od ove godine po prvi puta primjenjuje u Republici Hrvatskoj.

Ovaj radni posjet podržan je iz projekta Svjetske banke, u sklopu kojega se uspostavlja Registar poljoprivrednih gospodarstava/gazdinstava i Registar klijenata. Riječ je o projektu ''Poljoprivreda i ruralni razvoj – ARDP'', u sklopu kojega se još uspostavlja i sustav za plaćanja u poljoprivredi i statistički sustav, te poljoprivredna savjetodavna služba, odnosno jača ukupna poljoprivredna infrastruktura.

Poljoprivredni registri su za ovo Ministarstvo jedan od značajnijih projekata, s obzirom da se njihovom uspostavom dobiva kvalitetna bazu podataka koja će se koristiti za još transparentnije vođenje poljoprivredne politike i trošenje poticajnih sredstava. Aplikacija za vođenje registracije je harmonizirana na državnoj razini i zadovoljava zahtjeve Europske unije.

Upisom u poljoprivredne registre evidentiraju se ljudski potencijali, zemljište i životinje. Upis u registre je dobrovoljan, uz napomenu da samo registrirani imaju pravo podnositi zahtjeve za novčane poticaje i druge oblike potpore u poljoprivredi

U tijeku dosadašnje provedbe projekta, u 79 općina Federacije BiH ukupno je primljeno preko 35 tisuća zahtjeva za upis u poljoprivredne registre, koji se sada unose u jedinstvenu elektroničku aplikaciju.

Do kraja godine, usporedo sa završnim aktivnostima na implementiranju projekta, cilj je pripremiti i osigurati i sve potrebne uvjete i resurse za daljnje održavanje i unapređenje poljoprivrednih registara u Federaciji BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close