"100% vegan friendly" žig“

Poziv proizvođačima da testiraju svoje proizvode na sastojke životinjskog porijekla

„100% vegan friendly - poziv proizvođačima da testiraju svoje proizvode na sastojke životinjskog porijekla“
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 20. 10. 2020. u 14:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mnogi prehrambeni proizvodi koji su trenutno prisutni na bosansko-hercegovačkom tržištu u svom sastavu imaju komponente životinjskog porijekla. Iako se na očigled čini da je riječ o proizvodima koji su u potpunosti prihvatljivi za veganski način ishrane, istina je sasvim drugačija. Proizvodi poput džema, žitnih pahuljica, prirodnog soka, paradajz sosa, tjestenine... mogu sadržavati sastojke životinjskog porijekla, piše diVision Agro d.o.o., a jedan od njihovih najnovijih projekata s kojim stupaju u javnost je „100% vegan friendly“ metoda analize proizvoda na sastojke životinjskog porijekla.

Što su vegan friendly proizvodi?

Vegan friendly su oni proizvodi koji ne sadrže sastojke životinjskog porijekla.

Kako dokazati prisustvo komponenti životinjskog porijekla u prehrambenim proizvodima?

Najsigurnija način dokazivanja prisustva životinjskih komponenti u prehrambenim proizvodima jesu analize na molekularnom nivou. diVision Agro d.o.o. nudi usluge molekularno-genetičke analize prisustva sastojaka animalnog porijekla u prehrambenim proizvodima. Pomenutim analizama se ispituje prisustvo DNK molekula preživara, ptica i svinja.

Što predstavlja znak „100% vegan friendly proizvod“?

Znakom „100% vegan friendly proizvod“ će se obilježavati prehrambeni proizvodi za koje je dokazano da ne sadrže sastojke životinjskog porijekla, odnosno, spomenuti znak je garancija potrošačima da kupuju i konzumiraju proizvode prihvatljive veganima.


Kopirati
Drag cursor here to close