Pomozite svom vrtu

Povrće vam cvjeta, ali se ne zameće plod? Evo zašto

U slučaju da cvjetovi nisu oprašeni, plod se neće zametnuti. Možete im pomoći tako što ćete ih ručno oprašiti.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 16. 06. 2024. u 21:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vremenski uvjeti su i ove godine daleko od idealnih za mnoge povrtne vrste. Nedostatak oborina i nadprosječno visoke temperature u nekim su dijelovima zemlje uzrokovali sušu.

Nakon toga su uslijedile obilne oborine i pad temperature. Sve ovo utječe na cvjetanje i zametanje ploda, piše Agroklub

Ručno oprašivanje 

Neke biljke, poput tikvica i krastavaca koji na jednoj biljci formiraju muške i ženske cvjetove, zahtijevaju oprašivanje pomoću insekata kao što su pčele, bumbari i drugi.

U slučaju da cvjetovi nisu oprašeni, plod se neće zametnuti. Možete im pomoći tako što ćete ih ručno oprašiti.

Do ove pojave izostanka zametanja plodova dolazi i u plastenicima gdje također nema dovoljno oprašivača ili pak vjetra koji pomaže u samooprašivanju biljaka kao što su, primjerice, rajčica i paprika.

U tom slučaju im morate pomoći tako što ćete ih lagano protresti kako bi pelud pala s prašnika na tučak.

Također, redovito provjetravajte plastenik, najbolje između 11 i 17 sati. Izbjegavajte to činiti kada je magla, kiša ili neka druga vremenska nepogoda. Tijekom noći otvori se zatvaraju.

Razlog može biti i ekstremna temperatura ili pak prevelika vlažnost zraka na što na vanjskim prostorima ne možemo utjecati, eventualno zasjenjivanjem pomoću agrotekstila ili mreža.

Nedostatak vode 

Mahune su specifične po tome budući da pod utjecajem visoke temperature i smanjenja vlažnosti zraka dolazi do masovnog opadanja cvjetova.

Pri jakim i izrazitim naglim promjenama dnevne i noćne temperature, posebno u fazi cvjetanja, smanjuje formiranje plodova.

Također, nedostatak vode, hranjivih tvari ili sunčeve svjetlosti može utjecati na razvoj plodova.

Kada je riječ o hranjivim tvarima, znamo kako je dušik (N) vrlo važan element za poticanje rasta biljaka pa tako i ploda. No, ne pretjerujte s njim jer ćete tako intenzivirati formiranje zelene mase. Od početka cvjetanja zapravo se dodaju gnojiva s manje dušika i više kalija (K) koji potiče razvoj plodova, pomaže u prevenciji bolesti te poboljšava otpornost biljaka na stresne uvjete.

Hranjive tvari

Element bor (B) je ključan je za proces oplodnje i razvoj sjemenki. Nedostatak može uzrokovati abnormalnosti cvjetova i smanjenje oplodnje, što može rezultirati manjim brojem plodova ili lošijom kvalitetom.

Važan je i fosfor (P), potreban za razvoj kako korijena i cvjetova, tako i plodova te samu reprodukciju biljaka. Također, tu je i kalcij (Ca), mineral koji biljkama treba za izgradnju jakih i zdravih struktura, poput staničnih stijenki.

Njegov nedostatak dovodi do vršne truleži. U tlu ga često ima dovoljno, ali uslijed nedostatka vlage biljka ga ne može usvojiti zbog čega je važno redovito zalijevanje.

Najbolje je koristiti gotovo pripremljena gnojiva namijenjena plodovitom povrću koja se mogu primjeniti zalijevanjem ili folijarno, prema uputama proizvođača.

Kopirati
Drag cursor here to close