Dani maline

Potražnja za bh. malinama velika

"Neki proizvođači su odustali od proizvodnje, no uz sva sustavna rješenja učinjen je dodatni napor da olakšamo proizvođačima. Proizvodnja hrane uvijek mora biti prioritet jedne zemlje.''
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 07. 07. 2022. u 17:17 Fena/Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Novom Travniku u četvrtak je otvoren 16. međunarodni sajam organske proizvodnje i eko turizma "Dani maline".

Dvodnevni događaj okupio je uzgajivače maline, ljekovitog i začinskog bilja te ostalih proizvoda iz organskog uzgoja kao i predstavnike različitih razina vlasti u Bosni i Hercegovini.

Sajam je otvorio federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, koji je kazao kako je potreba za hranom sve veća zbog ratnih događanja u Ukrajini, ali i klimatskih promjena i vremenskih nepogoda.

"Početak godine, rat u Ukrajini, poskupljenja repromaterijala i inputa u poljoprivrednoj proizvodnji stvorili su neizvjesnu situaciju. Kroz povećanje proračuna Ministarstva, veću podršku podizanju novih nasada, nabavci opreme i strojeva i povećanju kapaciteta skladištenja imamo stanje koje poljoprivredni proizvođači smatraju zadovoljavajućim. Cijena repromaterijala je povećana, ali povećana je i cijena proizvoda. Kad je malina u pitanju imamo cijene od 8 do 12 km po kg", rekao je Dedić.

Pored cijene s kojom su zadovoljni, navodi dalje, potražnja za bh. malinom je prisutna iz zemalja EU i kvaliteta koju imamo je presudila da je potražnja velika.

"Neki proizvođači su odustali od proizvodnje, no uz sva sustavna rješenja učinjen je dodatni napor da olakšamo proizvođačima. Proizvodnja hrane uvijek mora biti prioritet jedne zemlje. Kao potrošači moramo davati veću podršku domaćim proizvodima i sve razine vlasti moraju izdvajati još i veća sredstva kako bi se proizvođači mogli osloniti na državne institucije", ocijenio je ministar.

Predsjednik Organizacijskog odbora "Dana maline" Sejad Herceg kazao je kako je gotovo 50 posto proizvođača u godini iza nas odustalo od maline, ali da će otkupa cijena ove godine biti zadovoljavajuća.

"Nadamo se poticajnim mjerama i svim ostalim aktivnostima koje bi trebale pomoći malinarstvu, pčelarstvu i drugim vidovima poljoprivredne proizvodnje. Budućnost svake države mora biti proizvodnja hrane. Danas je svoje maline izlagalo 14 proizvođača, oni na visokim cijenama žele ubrati svaki plod i plasirati ga na tržište", ustvrdio je Herceg, naglasivši kako je potražnja na svjetskom nivou dosegla visoku razinu.

"Dodijeli smo priznanja onima koji imaju kontinuitet proizvodnje. Ne može svaka godina u poljoprivredi biti dobra. Mi ne možemo utjecati na vremenske prilike, niti globalnu krizu, ali kroz nove tehnologije i podršku vlasti proizvodnju možemo održati. Od 2017. imamo više od 50 posto uništenih malinjaka", dodao je.

Prvog dana sajma održan je i okrugli stol na teme "Pčelarstvo i apiterapija kao dio ruralnog zdravstvenog turizma" i "Organsko pčelarstvo".

U okviru današnjeg posjeta, ministar Dedić obišao je i malinjak Josipe Jurišić iz Novog Travnika koja je na ovogodišnjem sajmu dobila nagradu Zlatna malina.

Kopirati
Drag cursor here to close