Slasne bobice

Cijena malina i do 9 KM: Evo što trebate znati o njihovom uzgoju

Za razliku od jagoda, maline se vrlo uspješno čuvaju u zamrzivaču, a biljka moze donositi rod čak 8-12 godina.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 09. 04. 2022. u 14:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od maline se pravi vino, sok, žele, sirup, ušećereno voće i malina u prahu. Naročito dobru cijenu postižu smrznuti plodovi čemu svjedoči činjenica da u bh. prodavaonicama cijena pakiranja smrznutih malina iznosi i do 9 KM. 

Malina je ljekovita pa se upotrebljava i u farmaciji. Maline su više biljke od jagoda, sto čini i zaštitu od ptica mnogo složenijom. Zbog svoje visine, maline zahtijevaju i snažne potpornje, a obavezna je i godišnja rezidba, prenosi Agroportal.hr

Za razliku od jagoda, maline se vrlo uspješno čuvaju u zamrzivaču, a biljka moze donositi rod čak 8-12 godina.

Berba 3-6 tjedana

Sorte koje rode ljeti imaju berbu 3-6 tjedana, što je gotovo dvostruko više od sezone jagoda. Jos je važnija prednost kasno cvjetanje malina, tako da im mraz gotovo nikad ne naudi.

Za vrtlara iz sjevernijih krajeva maline su izvrstan izbor, jer rode i u hladnijim, vlažnim Ijetima. Dosad su najtraženije sorte malina one koje rode ljeti.

Korijen svake biljke daje po nekoliko dugačkih šiba, a plodovi se razvijaju na šibama koje su nastale prethodne godine.

Berba ranijih sorata počinje u lipnju, srednje se rane sorte beru sredinom ili krajem istog mjeseca, dok se kasne sorte beru na početku kolovoza.

Uzgojite sami 

Za početak izaberite mjesto na kojem se u jesen ne zadržavaju oborinske vode. Ako je zemljište loše propusnosti, tada formirajte uzdignute gredice.

Maline se ne smiju uzgajati na istom tlu 7 ili više godina, no ako to ipak želite, morate promijeniti zemlju do dubine korijena.

Trebat ce vam i jaki potpornji; koristite se ogradom, nizom stupova ili sami izgradite potporanj ad kolaca i žice. Na kraju, sadnice bez virusa kupujte od provjerenog dobavljača i pazite da imaju potvrdu a zdravstvenoj ispravnosti.

Sorte koje rode u jesen koriste se za produljenje sezone malina do prvih mrazova. Plodovi se u tim sortama pojavljuju na vrhovima ovogodišnjih šiba, što znači da se i orezuju drukčije od popularnijih, ljetnih sorata.

Jesenske sorte imaju kraće šibe, ali i manje prinose, a maksimum daju u krajevima sa umjerenom klimom. Maline daju pouzdan rod i lako se uzgajaju. Za maline su ptice i bolesti najveće opasnosti. Biljke se izrode otprilike nakon 8 godina.

Kopirati
Drag cursor here to close