Unaprjeđenje proizvodnje trešnje u Hercegovini

Potencijal hercegovačke trešnje neupitan

Šemsudin Dedić u četvrtak je u Mostaru otvorio Prvi "Dan mediteranskog voća".
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 19. 05. 2022. u 14:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić u četvrtak je u Mostaru otvorio Prvi "Dan mediteranskog voća", poručivši da je važnost domaće proizvodnje hrane i potrebe kreiranja dodatnih vrijednosti kojima se osigurava ekonomska stabilnost poljoprivrednih proizvođača i unapređuje ambijent za njihovo poslovanje, ove godine više nego ikada na listi prioriteta Vlade Federacije BiH.

''Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva kroz ovogodišnji proračun planira podrške sektoru voćarstva kao i prerađivačima i liderima u otkupu voća, posebno kroz Projekt IFAD. Vrijednost hrane iz dana u dan, a posljedično krizama koje su pogodile svijet, rapidno raste i naši poljoprivredni proizvođači na takva stanja trebaju gledati kao na šansu za razvojem svojih poslovanja'', kazao je ministar Dedić.

Foto: PR / Dan mediteranskog voća

Inače, ova manifestacija se održava u okviru projekta "Unaprjeđenje proizvodnje trešnje u Hercegovini", s ciljem promocije novog brenda ''Hercegovačka trešnja''.

Nedim Badžak, direktor kompanije Jaffa-Komerc iz Mostara i predsjednik klastera proizvođača mediteranskog voća Hercegovine u osnivanju istaknuo je kako ova manifestacija ima za cilj promociju domaćeg mediteranskog voća.

Foto: PR / Dan mediteranskog voća

''Proizvodnja trešnje kao i promocija brenda 'Hercegovačka trešnja' upravo ima za cilj ukazati na razvojne potencijale koje omogućava uzgoj mediteranskog voća i iz toga razloga smo pokrenuli aktivnosti na osnivanju klastera proizvođača voća ovdje u Hercegovini'', kazao je Badžak.

Manifestaciju su posjetili i premijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić sa svojim zamjenicima Jelkom Milćević i Veskom Drljačom te ministrom Josipom Martićem a tijekom manifestacije prisutna publika imala je priliku pogledati promotivni videospot o najznačajnijim činjenicama o trešnji i potrebi za njenim brendiranjem.

Foto: PR / Dan mediteranskog voća

''Ovo podneblje je poznato po uzgoju mediteranskog voća, posebno trešnje, i vrijednim ljudima. Od izuzetnog značaja za sve naše građane je ulaganje i podrška domaćoj proizvodnji, posebno proizvodnji hrane u ovim izazovnim vremenima'', kazao je premijer Novalić.

Projekat "unaprjeđenje proizvodnje trešnje u Hercegovini" je produkt razvojnog partnerstva s Jaffa-Komerc d.o.o., a koji se realizira u okviru develoPPP.de programa kojeg implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, a u ime Saveznog ministarstva za ekonomsku suradnju i razvoj (BMZ) SR Njemačke.

Foto: PR / Dan mediteranskog voća

U sklopu ove manifestacije održana je i panel diskusija na temu ''Potencijali Hercegovačke trešnje'', tijekom koje su se obratili predstavnici javnog sektora, proizvođača, kupaca, akademske zajednice i međunarodne organizacije.

Pored federalnog ministra Šemsudina Dedića, na panel diskusiji govorili su Nedim Badžak, direktor Jaffa-Komerc, Slaviša Jovanović, savjetnik na projektu ''Unapređenje proizvodnje trešnje u Hercegovini'' iz GIZ GmbH, Jasmina Aliman, prof. dr. poljoprivrednih nauka i Asim Hadžić, direktor MDDI Grupe u Bosni i Hercegovini.

Foto: PR / Dan mediteranskog voća

Zainteresirana javnost imala je priliku da posjeti štandove mediteranskog voća te se pobliže upozna s IT trendovima u oblasti poljoprivrede.

Kopirati
Drag cursor here to close