Traže pomoć

Poljoprivrednici upozoravaju: Gašenje farmi znači novo poskupljenje hrane

Cijene osnovnih životnih namirnica iz dana u dan rastu, dok proces otvaranja novih radnih mjesta godinama stagnira. Nažalost, ovo je postao i globalni problem.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 07. 12. 2021. u 08:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poljoprivreda u BiH je po tko zna koji put na koljenima. Udruženje poljoprivrednika FBiH je u više navrata upozoravalo da je potrebno izdvajanje većih sredstava kako bi se popravilo stanje u ovom području.

Od Federalne vlade tražili su da se u budžetu za iduću godinu izdvoji 150 milijuna KM za pomoć ovoj privrednoj grani. U protivnom, najavljuju da će se veliki broj farmi, obrta, ali i kompanija ugasiti.

Mala izdvajanja

Prema riječima Nedžada Biće, predsjednika Udruženja, razlog za ovaj zahtjev je taj što su u prethodnim godinama bila vrlo mala izdvajanja za poljoprivredu od Vlade FBiH.

"To ne može ni blizu pokriti troškove poljoprivrednika, ovo koliko se dosad izdvajalo. Ove je godine pogotovo bilo vrlo malo izdvajanja ako se osvrnemo na nepogode koje su zadesile poljoprivrednike; mrazevi, otkazi, suše", istaknuo je Bićo.

Kako kaže, takve su nepogode nezapamćene u posljednjih 50 godina.

"Nedostatak je stočne hrane, farme će se početi gasiti jer neće imati dovoljno hrane. Onda je poskupjelo sve na tržištu, od sjemena, đubriva, mineralnih zaštita, goriva i svega", rekao je.

Nema hrane, cijene otkupa iste 

Cijene u otkupu koje poljoprivrednici proizvode su, kako tvrdi "Avazov" sugovornik, petnaestak godina iste. To je slučaj s mlijekom, mesom i ostalim proizvodima.

"Ovo postaje neizdrživo, tako da je jedan od ključnih razloga upravo to da poljoprivreda ne bi propala i da pokušamo spasiti ovo malo što je opstalo. I 150 milijuna KM je malo ako usporedimo izdvajanja zemalja u okruženju", naveo je Bićo.

Rekao je da je već nekoliko farmi zatvoreno jer neće imati dovoljno stočne hrane.

Ako se smanji domaća proizvodnja zbog gašenja domaćih farmi, doći će do dodatnog povećanja cijena hrane. Cijene osnovnih životnih namirnica iz dana u dan rastu, dok proces otvaranja novih radnih mjesta godinama stagnira. Nažalost, ovo je postao i globalni problem.

U posljednjih 10 godina, prema podacima Organizacije UN-a za hranu i poljoprivredu, cijene hrane su na najvišem nivou. Cijene poljoprivrednih proizvoda značajno su porasle u prethodnih godinu pod utjecajem slabije žetve i povećane potražnje.

Kopirati
Drag cursor here to close