Pobune diljem Europe

Farmeri nastavljaju 'opsadu' Pariza - znate li zašto prosvjeduju?

Diljem Francuske proteklih dana bjesne prosvjedi farmera ljutitih zbog smanjenih prihoda i novih zakona koji bi mogli ugroziti njihovo poslovanje. Evo zašto su se poljoprivrednici 'digli na noge'.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 30. 01. 2024. u 10:19 | R.I. | Bljesak.info.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poljoprivrednici se spremaju u utorak drugi dan opkoliti Pariz barikadama koje otežavaju promet, koristeći stotine traktora i gomile bala sijena da blokiraju autoputove koji vode do glavnog grada Francuske kako bi izvršili pritisak na vladu u pogledu budućnosti njihove industrije, koju su uzdrmale reperkusije rata u Ukrajini.

Blokada glavnih prometnica oko Pariza – domaćina Ljetnih olimpijskih igara za šest mjeseci – i prosvjedi u drugim dijelovima Francuske obećali su još jedan težak tjedan za novog premijera Gabriela Atala, nakon manje od mjesec dana na dužnosti.

Očekuje se da će Attalova vlada objaviti nove mjere u utorak nakon razgovora sa sindikatima poljoprivrednika, nakon što poljoprivredne mjere predstavljene prošli tjedan nisu ispunile njihove zahtjeve da proizvodnja hrane bude unosnija, lakša i pravednija.

Poljoprivrednici su u ponedjeljak rasporedili konvoje traktora, prikolica, pa čak i kombajna u, kako su opisali, "opsadu" Pariza kako bi dobili više ustupaka. Neki demonstranti su došli s rezervama hrane, vode i šatora da ostanu na barikadama ako vlada ne učini ustupke, piše Fena.

Obrana poljoprivrede

''Došli smo da branimo francusku poljoprivredu", rekao je Christophe Rossignol, 52-godišnji farmer organskih voćnjaka i drugih usjeva.

Traktori na barikadi istočno od Pariza bili su parkirani tako da su formirali nešto što je izgledalo kao klas pšenice kada se vidi iz zraka.

''Idemo iz krize u krizu'', rekao je Rossignol.

Neka vozila nosila su plakate na kojima je pisalo ''Nema hrane bez farmera'' i ''Naš kraj bi za vas značio glad''.

''Ne možemo se jeftino baviti poljoprivredom. Moramo moći živjeti od onoga čime trgujemo'', rekao je jedan demonstrant u Parizu za BBC.

Iako su poljoprivredni sindikati protest nazvali 'opsadom Pariza', sekundarni putevi ka gradu jučer su ostali otvoreni.

Poljoprivrednici kažu da im je cilj zaustaviti isporuku hrane do supermarketa – nešto što su ih dužnosnici upozorili da ne rade.

Tjeranje Vlade da nađe rješenje

Arnaud Rousseau, koji vodi najveći francuski sindikat poljoprivrednika, Nacionalnu federaciju sindikata poljoprivrednika (FNSEA), rekao je da je cilj natjerati vladu da brzo nađe rješenje za problem.

Također je rekao da će se protestne akcije nastaviti svuda po Francuskoj ''sa veoma konkretnim ciljem da se objave vanredne mjere'' – posebno u vezi sa cijenama hrane i reciprocitetom pravila.

Kao odgovor na blokade, glasnogovornica Francuske vlade Prisca Thevenot rekla je da će nove mjere biti objavljene u utorak, uz one koje su najavljene prošle sedmice.

Među tim ranije najavljenim mjerama su odustajanje od planiranog povećanja poreza na gorivo i dodatna podrška farmerima čije se životinje razbole.

Juha po Mona Lisi

Prosvjedi idu i do te mjere da se poznate svjetske umjetnine pokušavaju uništiti. Prosvjednici su bacali juhu na staklom zaštićenu sliku Mona Lise u Parizu, piše BBC News
Video prikazuje dvije prosvjednice koji traže pravo na "zdravu i održivu hranu", govoreći da je njihov poljoprivredni sustav bolestan.

Zašto prosvjeduju poljoprivrednici?

Poljoprivrednici u Francuskoj, najvećem poljoprivrednom proizvođaču u EU, nezadovoljni su niskim primanjima i tvrde da su zagušeni pretjeranim propisima o zaštiti okoliša, objavio je ranije Reuters.

Neke njihove zabrinutosti, poput konkurencije jeftinijeg uvoza i ekoloških pravila, dijele proizvođači i u ostatku EU, dok su druga pitanja poput pregovora o cijenama hrane specifičnija za Francusku.

Poljoprivrednici tvrde da je pritisak vlade i malih trgovaca da smanje inflaciju hrane ostavio mnoge proizvođače u problemima da pokriju visoke troškove energije, gnojiva i transporta.

Vladin plan za postupno ukidanje poreznih olakšica za poljoprivrednike na dizelsko gorivo, kao dio šire politike energetske tranzicije, također je bio predmet sukoba.

Velik uvoz iz Ukrajine oslobođen carina nakon ruske invazije te obnovljeni trgovinski sporazum između EU i južnoameričke tvrtke Mercosur potaknuli su dodatno nezadovoljstvo zbog nepoštene konkurencije na tržištima šećera, žitarica i mesa.

Poljoprivrednici zamjeraju EU da time vrši pritisak na europske cijene, a istovremeno taj isti uvoz ne ispunjava ekološke standarde koji su nametnuti poljoprivrednicima u EU.

Žale se na jeftiniji uvoz iz Ukrajine, povećanje troškova, ekološke zahtjeve...

Poljoprivrednici se protive pravilima EU o subvencijama, kao što je nadolazeći zahtjev da se 4% poljoprivrednog zemljišta ostavi neobrađenim i kompliciranim provedbama politike EU u Francuskoj.

Zelene politike smatraju proturječnim s ciljem da Europa postane samodostatnija u proizvodnji hrane i drugih osnovnih dobara, nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Francuska vlada sada je pod pritiskom da ublaži krizu uoči europskih izbora u lipnju i godišnjeg sajma farmi u Parizu krajem veljače.

Premijer Gabriel Attal najavio je 26. siječnja ukidanje povećanja poreza na dizel za poljoprivrednike. Također je iznio korake za smanjenje birokracije i ponudio dodatnu pomoć, uključujući poljoprivrednike pogođene bolešću stoke na jugu zemlje.

Prve najave izazvale su različite reakcije, a sindikati poljoprivrednika pozvali su na nastavak prosvjeda.

Vlada zadržava tolerantan stav prema prosvjedima, unatoč nekim nasilnim incidentima. Međutim, policija je naredila da zaštiti pariške zračne luke i tržnicu hrane nakon agresivnih poruka nekih poljoprivrednika.

U idućim danima očekuje se objava daljnjih mjera potpora poljoprivrednicima.

Francuska bi mogla odustati od ukrajinskog uvoza i ekoloških normi

Budući da se većina poljoprivrednih politika i subvencija utvrđuje na razini EU, Pariz traži ustupke od ostalih članica, poput izuzeća od zahtjeva za ostavljanje zemljišta neobrađenima.

Što se tiče trgovine, još jednog područja kojim se upravlja na razini EU, ministar poljoprivrede Marc Fesneau pozvao je na mjere za sprječavanje uvoza iz Ukrajine koji destabilizira tržišta EU, posebice šećera, peradi i jaja. To označava promjenu francuske politike koja se prethodno protivila potezima istočnih zemalja EU koje su nastojale ograničiti uvoz i protok ukrajinskih proizvoda.

Poljoprivrednici prosvjeduju i u Njemačkoj, Belgiji, Rumunjskoj

Promet prema Bruxellesu danas su u zaustavili i belgijski farmeri. Glasno su trubili te pobacali pet kamiona voća iz Španjolske, izvijestili su belgijski mediji.

Njemačka se također suočila s napetostima i prosvjedima koji su izbili nakon odluke vlade da postupno ukine porezne olakšice na dizel. Ranije ovog mjeseca Berlin je bio prepun kamiona i traktora. Socijaldemokratski kancelar Olaf Scholz nije razgovarao s vođama prosvjeda, pred njih je stupio ministar financija, liberal, Christian Lindner koji je okupljenima naprosto rekao – nema više novca za dalje subvencije. – Ne mogu vam obećati više državne pomoći iz saveznog budžeta. Ali možemo se zajedno boriti kako biste imali više slobode i poštovanja za svoj posao - pokušavao je Lindner smiriti okupljene seljake koji su ga 'tjerali'.

I u Rumunjskoj su poljoprivrednici i vozači kamiona ovog mjeseca prosvjedovali protiv visokih troškova te su blokirali pristup graničnom prijelazu s Ukrajinom.

Kopirati
Drag cursor here to close