Crni scenarij

Poljoprivrednici na korak od odustajanja od proizvodnje BiH bi za dvije godine mogla ostati bez hrane

U posljednje vrijeme došlo je do katastrofalnog rasta cijena poljoprivrednih proizvoda i kako su zbog toga domaći poljoprivrednici na izmaku svojih snaga.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 17. 09. 2021. u 16:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Socijaldemokratska partije Bosne i Hercegovine upozorava javnost kako je u posljednje vrijeme došlo do katastrofalnog rasta cijena poljoprivrednih proizvoda i kako su zbog toga domaći poljoprivrednici na izmaku svojih snaga, te masovno odustaju od bavljenja poljoprivredom.

Zastupnik SDP BiH u državnom Domu naroda Denis Bećirović upozoravao je na ovakav scenarij prije više od dva mjeseca na sjednici ovog Doma, ali kao po običaju, državne institucije su se oglušile na njegov prijedlog.

U inicijativi Denisa Bećirovića zatražena je zaštita domaćih poljoprivrednika, koji se sada nalaze u nezavidnoj situaciji zbog sve viših cijena poljoprivrednih kultura na svjetskom tržištu.

Poljoprivrednici ističu kako su na korak od odustajanja od proizvodnje, čime vrlo lako možemo doći u situaciju da bi Bosna i Hercegovina za dvije godine mogla ostati bez hrane.

Tada je zatraženo da se u rješavanje ovog problema zajedno uključe Vijeće ministara BiH i dvije entitetske vlade, jer su nam hitno potrebne efektivne mjere zaštite poljoprivrednika u cijeloj državi Bosni i Hercegovini.

Umjesto konkretnih odgovora i poteza, od strane predstavnika SNSD-a i HDZ-a Bećirović je dobio floskule o tome kako Dejtonski mirovni sporazum ne dozvoljava državi da pomogne i zaštiti domaću proizvodnju i domaće proizvođače, što je apsolutni nonsens.

Primjera radi, ove godine samo u bh. entitetu RS, izgubljeno je 1.300 proizvođača mlijeka, a taj trend će se nastaviti. Kada tome dodamo činjenicu da domaći poljoprivrednici ne mogu proizvesti ni 45 posto potreba građana Bosne i Hercegovine, te uz podatak da ni taj postotak ne mogu prodati unutar BiH, onda je vrlo jednostavno za razumjeti u kakvoj situaciji se nalaze, navode iz SDP-a BiH.

Domaći poljoprivrednici bi trebali imati prioritet na domaćem tržištu, ali ni to im nije omogućeno, te su konstantno ugroženi zbog prekomjernog uvoza.

Stoga, tražimo da se u rješavanje ovih problema hitno uključe Vijeće ministara BiH i nadležna entitetska ministarstva, kako bi se izbjegao scenario blokade državne granice od strane poljoprivrednika koji će se, po tko zna koji put, opravdano boriti za svoja prava, poručili su iz SDP-a BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close