Što joj pogoduje, a što smeta

Pojavi pepelnice - kojim je prirodnim pripravcima suzbiti?

Bolest se prepoznaje po bijeloj ili sivkastoj prevlaci koja izgleda kao da je netko prosuo brašno po usjevu.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 22. 07. 2021. u 11:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Često na povrću, voću i drugom bilju, možemo primijetiti simptome brojnih bolesti. Jedno od onih koje se javlja s karakterističnim znacima na zahvaćenim biljnim dijelovima je pepelnica. Bolest se prepoznaje po bijeloj ili sivkastoj prevlaci koja izgleda kao da je netko prosuo brašno po usjevu.

Uzrokuju je gljivice, a svaka je specifična i zbog toga postoji veliki broj infekcija koje jednim imenom nazivamo pepelnice. Pepelnica ruže javlja se isključivo na ružama. Isti slučaj je i kada se javi na vinovoj lozi, paprici ili na nekoj drugoj vrsti, piše Agroklub.com

Toplo vrijeme zaustavlja gljivice

Prvi simptomi uočavaju se na donjem lišću. Ova godina je bila sušna, a suho i toplo vrijeme spriječava rast i razvoj gljivica koje izazivaju zarazu. Međutim, prilikom zalijevanja često donji listovi ostaju mokri što pogoduje njenom javljanju.

Ako je ne suzbijamo, širi se i na ostale dijelove. Vidljiva je na zelenoj masi, stabljici, cvjetovima i plodovima. Brašnasta prevlaka na lišću smanjuje fotosintezu. Listovi postaju žuti i opadaju. Što je intenzivniji napad, veći je stres koji biljka doživljava. Osim smanjenja lisne mase, dolazi do slabijeg cvjetanja i plodonošenja ili ono potpuno izostaje. Kvaliteta plodova koji potječu sa zaraženih usjeva je slabiji i oni ubrzano propadaju.

Pojedine vrste posebno su osjetljive na pepelnicu. Neke od njih su paprika, rajčica, tikvice, krastavac, dinje, ruže, vinova loza, jabuka, zelena salata, peršin, celer, jorgovan, krizanteme, begonije, dalije.

Spalite zaražene biljne dijelove

Pojavi pepelnice pogoduje visoka vlažnost od 80 do 90 posto. Prilikom zalijevanja potrebno je vlažiti površinu zemlje, a ne biljke. Također ih ne treba saditi pregusto. U gustom nasadu vlaga se duže zadržava i nema cirkulacije zraka. Sve su to idealni uvjeti da dođe do zaraze.

Izbjegavati i sadnju u sjeni. Sunčeva svjetlost ubija spore kojima se pepelnica širi i ostvaruje novu infekciju. Prilikom odabira sorte ili hibrida za sjetvu, odlučite se za one koji su otporniji.

Na rajčici i paprici se javljaju dvije vrste pepelnica koje mogu smanjiti urod i do 70 posto

Ukoliko je došlo do prvih simptoma na donjim listovima povrtnih kultura, potrebno ih je otkinuti i ukloniti iz vrta. Najbolje je spaliti zaražene biljne dijelove.

Brojna su prirodna sredstva kojima možemo djelovati preventivno ili suzbijati bolest kada se pojavi. Djelotvorni su pripravci na bazi češnjaka, mlijeka, sode bikarbone, octa, kalijevog karbonata, ulja neema.

Smjesa mlijeka i sode bikarbone

Pripravak na bazi mlijeka i sode bikarbone učinkovit je u sprječavanju pepelnice, ali je koristan i kod pojave plamenjače. Za pripremu je potrebno: jedna litra mlijeka, jedna jušna žlica sode bikarbone i četiri do deset litara vode. Prije upotrebe dobro izmiješati. Poslije svake jače kiše tretiranje se ponavlja. Umjesto mlijeka može se upotrijebiti i sirutka.

Češnjak djeluje preventivno

Češnjak ima veliki sadržaj sumpornih spojeva koji djeluju preventivno i suzbijaju pepelnicu. Dovoljno je usitniti četiri do pet češnjeva i preliti ih s litrom vode. Ostaviti u otkivenoj posudi tijekom noći. Sljedećeg dana sadržaj se procijedi i s njim se tretiraju usjevi.

Kalijev karbonat kao fungicid

Od davnina je kalijev karbonat korišten kao odličan fungicid. Ima slično djelovanje kao i soda bikarbona. Neophodno je tri jušne žlice kalijevog karbonata otopiti u deset litara vode. U tu smjesu dodati još tri jušne žlice biljnog ulja i pola žlice eko deterdženta ili malo naribanog sapuna. Kada se sve dobro sjedini, pristupa se tretiranju biljaka.

Sumpor i bakar

Tradicionalno u borbi protiv pepelnice koriste se sredstva na bazi sumpora ili bakra. Smatra se da je sumpor, odnosno preparati na bazi tog elementa, izuzetno djelotvoran u preventivi i suzbijanju navedene infekcije.

Osim navedenih pripravaka mogu se koristiti i oni na bazi octa i razni drugi na bazi biljaka.

Kopirati
Drag cursor here to close