Nema razloga za brigu?

Marinada tvrdi: Krumpir nije, niti će biti vraćen u BiH

Kako navode, najveći dio krumpira koji je izvezen u Hrvatsku "u potpunosti je ispravan i pogodan za konzumaciju te sukladno tome nije niti će biti vraćen u Bosnu i Hercegovinu".
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 14. 12. 2022. u 13:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Povodom informacija koje su proteklih dana u većem broju medija objavljene, da je fitosanitarna služba Republike Hrvatske prošlog tjedna vratila pošiljku bioorganskog krumpira koji je sadržavao povećan udio kadmija, želimo informirati javnost da su informacije u najvećem dijelu nepotpune i netočne", priopćeno je iz poduzeća Marinada d.o.o. Mostar.

Kako navode, najveći dio krumpira koji je izvezen u Hrvatsku "u potpunosti je ispravan i pogodan za konzumaciju te sukladno tome nije niti će biti vraćen u Bosnu i Hercegovinu".

Tržište EU, a ne BiH 

Ističu kako je njihovo tržište isključivo u Europskoj uniji te nemaju plasman na tržište Bosne i Hercegovine.

"Posebno naglašavamo da je naše tržište isključivo u EU i nemamo plasman na tržište Bosne i Hercegovine te da kamioni s bioorganskim krumpirom nisu vraćeni s granice u Bosnu i Hercegovinu a da se informacija o povišenom udjelu kadmija u krumpiru odnosi samo na manju pošiljku koja je trenutno predmet procedure obzirom da je na zahtjev kupca dodatno urađeno više laboratorijskih analiza kod najrelevantnijeg zavoda za zdravstvo u Republici Hrvatskoj, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", Odjel za zdravstvenu ispravnost i kvalitetu hrane, koje su pokazale potpunu ispravnost većeg dijela izvezene robe u kojoj se, prema jednoj analizi, nalazi čak 25 puta niža razinu kadmija od dozvoljene.

Drugim riječima, udio kadmija analiziran iz cjelokupne pošiljke krumpira debelo varira te ni na koji način nismo mogli utjecati na njegovu postojanost. Ukoliko se izvrši povrat manje sporne pošiljke, Marinada d.o.o. će obavijestiti nadležne institucije u FBiH, zatražiti će dodatne analize, postupiti po nalozima i pravilima struke i sa svim relevantnim institucijama i stručnim licima uložiti maksimalan napor u istraživačkom radu glede rješavanja tekućeg problema jer je to pitanje o kojem egzistira buduća primarna proizvodnja", pojašnjeno je.

Ekološka proizvodnja 

Također, kako navode, žele istaknuti da je u hrvatskom ovlaštenom laboratoriju Eurofns Croatakontrola d.o.o. izvezeni bioorganski krumpir testiran na čak 517 vrsta pesticida te je potvrđeno da uzorak odgovara zahtjevima Uredbe (EZ) br. 396/2005 o maksimalnim razinama ostataka pesticida u i na hrani, u našem slučaju nisu uopće pronađeni pesticidi ni u tragovima kao ni teški metal olovo.

Sukladno potrebnim analizama, Federalni Agromediteranski Zavod dana 02.11.2022. kao i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Centar za zaštilu bilja dana 09.11.2022., potvrdili su da su proizvodi sukladni Zakonskoj regulativi i kao takvi dozvoljeni izvoz odnosno uvoz u EU.

"Želimo istaći da se krumpir za potrebe EU tržišta proizvodi unutar principa ekološke poljoprivrede, što je potvrđeno BIO organskim certifikatima izdanim od ovlaštenih EU institucija registriranih u BiH i u EU bez kojih se ne bi ni mogao izvesti u EU. Budući da je ekološka tehnologija proizvodnje konstantno praćena od strane ovlaštenih institucija za organsku proizvodnju, utvrđeno je da mineralna, poglavito fosfatna gnojiva koja u svom sastavu mogu sadržavati određeni udio kadmija, nisu upotrebljavana te smo temeljem toga dobili BIO certifikat. Također, neposredno pred izvoz izvršene su organske kontrole koje su potvrdile da su proizvodi dozvoljeni za plasman na tržište", naglasili su iz poduzeća Marinada d.o.o. Mostar.

Na štetu poljoprivrednika?

Navode kako u BiH, ali i u Hrvatskoj nema razloga za brigu, a još manje za "neutemeljene napade za našu tvrtku nema jer sporna manja pošiljka uopće nije stavljena u promet".

Tvrde kako to zapravo radi najveću štetu poljoprivrednicima i izvozu poljoprivrednih proizvoda iz BiH.

"Sukladno navedenom najveća količina isporučenog krumpira odgovara zahtjevima i Uredbama o najvećim dopuštenim količinama pesticida, metala i nemetala te kao takva ne predstavlja opasnost za konzumaciju, niti mogu ugroziti zdravlje građana kojima će se uskoro naći na trpezama.

Mi u Marinada d.o.o. Mostar i pored svih teškoća, kao i zlonamjernih podmetanja i opstrukcija, na koje nailazimo u našim nastojanjima da promoviramo i izvozimo poljoprivredne proizvode iz Bosne i Hercegovine, nastavljamo raditi kao i do sad uspješno i kvalitetno, ali prvenstveno skrbeći o interesima i zdravlju svih naših korisnika, kooperanata, partnera kao i svih ostalih građana", poručili su iz poduzeća Marinada d.o.o. Mostar.

Podsjetimo, javnost je posljednjih dana uzburkala informacija kako je pošiljka krumpira proizvođača iz Mostara odbijena s granice Republike Hrvatske. Također, bh. javnost još uvijek čeka da joj se odgovori koja je su vode pune štetnih kemikalija bile u prodaju na bh. tržištu.

Kopirati
Drag cursor here to close