Sezona berbe

Počela berba malina, malinari se nadaju većoj otkupnoj cijeni

U mjestu Željezno Polje ovih dana sve je u znaku malina. Sezona branja polagano počinje, otkupna cijena još nije određena, ali očekivanja su velika.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 22. 06. 2021. u 08:36 Bljesak.info
Počela berba malina, malinari se nadaju većoj otkupnoj cijeni

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zeničko-dobojski kanton lider je u proizvodnji jagodičastog voća u Federaciji, a posebice malina. Sezona berbe malina se zahuktava, a malinari se nadaju većoj otkupnoj cijeni od prošlogodišnje.

''Određene informacije koje dobivamo iz Srbije i dijelova BiH, gdje je berba već ranije krenula su jako pozitivne. Imamo već približnu cijenu akontativnu u odnosu na prošlogodišnju završnu cijenu. Tako da očekujemo ove godine najbolju cijenu otkako se bavimo malinarstvom'', kaže Emir Tutnić, predsjednik Udruge poljoprivrednika ZDK.

U mjestu Željezno Polje ovih dana sve je u znaku malina. Sezona branja polagano počinje, otkupna cijena još nije određena, ali očekivanja su velika.

Pad broja berača

''Jedna obitelj može uzeti 4 do 5 tisuća maraka na toj parceli, a što god bilo što drugo da posadite to je nemoguće'', kaže Esad Mandžuka, proizvođač malina.

Unatoč padu broja zainteresiranih berača iz godine u godinu, malinari ističu da berba nije ugrožena i predstavlja dodatni vid zarade. Strateškim sađenjem do duluma malina osigurava se najbolja zarada.

''Pošto su mirovine niske plaće, ljudi koji rade u Bosni ima neku dodatnu aktivnost. Posadi sebi dulum maline i popuni kućni proračun'', kaže Mehmedalija Jusufović, proizvođač malina.

Poticaji na istoj razini

Za kvalitetu kojim se osigurava njihov plasman na europskom tržištu zaslužne su stroge procedure proizvodnje europske zelene liste.

 Iz resornog ministarstva ističu da poticaji malinarima ostaju na prošlogodišnjoj razini, što iznosi 600 tisuća maraka.

Za razliku od prethodnih godina situacija u ovoj grani se popravlja te bi u narednom periodu i veći broj proizvođača mogao da se vrati uzgoju malina.

''Oni iznose po 30 feninga po kilogramu za proizvođače fizička lica i 40 feninga za pravna lica. Imamo i poticaje po dulumu novih za sada koji iznose 600 KM, a u razgovoru za proizvođačima smo se opredijelili da sljedeća godina bude intenzivnija, zbog velike zainteresiranosti i ona će iznositi 700 KM po dulumu'', piše Mirsad Madžić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ZDK.

Kopirati
Drag cursor here to close