Cirkus na UKCS

Koji je epilog istrage o malina respiratorima?

I nakon više od mjesec, detalja o istrazi nema.
Vijesti / Politika | 19. 05. 2021. u 08:34 Bljesak.info
Koji je epilog istrage o malina respiratorima i desavanjima na KCUS?

Tekst članka se nastavlja ispod banera

I dalje je nepoznanica koji je epilog istrage o malina respiratorima i događanjima na Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo. Nadležni organi ne otkrivaju detalje. Šute u državnom i kantonalnom tužiteljstvu. Poražavajuće, ni županijske vlasti koje su bile najglasnije u kritikama, ne žele ili možda ne znaju što je u izvještajima inspekcijskih organa.

Inspektori Federalne uprave za inspekcije poslove u prostorije Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo ušli su šestog aprila ove godine. I to na zahtjev Tužiteljstva Kantona Sarajevo u cilju nadzora i provjere informacija u vezi s objavljenim pismima anesteziologa o korištenju tzv. malina respiratora. I nakon više od mjesec, detalja o istrazi nema. Iz Uprave za inspekcijske poslove dobili smo identičan odgovor na naš upit kao i 12. aprila. Navode, nadzor je okončan, izvještaj federalnih inspektora proslijeđen županijskom tužiteljstvu.

''Kao što smo i ranije naveli, a s obzirom na to da postupak u ovom predmetu vodi Tužilaštvo, u interesu istrage nismo u mogućnosti davati dalje informacije o postupku i nalazima inspekcijskog nadzora“.

A isti, usmeni odgovor, stigao je i iz Kantonalnog tužiteljstva. U interesu istrage, za javnost novih informacija nema. Jasno je istražne radnje su u toku, ali javnost zaslužuje dobiti informaciju više. Naročito kada je uslijedio i odlazak 13 anesteziologinja s Kliničkog centra.

I upravo dio njih je već ranije saslušano u Kantonalnom tužiteljstvu, koje je formiralo predmet o događanjima na Kliničkom centru. Novost je da je počelo i saslušanje anesteziologinja i u državnom tužiteljstvu, koja će se nastaviti i u narednom periodu, a kako nam je potvrđeno formiran je predmet i u vezi s korištenjem spornih respiratora.

''Možemo potvrditi da je Tužiteljstvo BiH u intenzivnom poduzimanju radnji dokazivanja do sada prikupilo relevantnu dokumentaciju, te saslušalo veći broj anesteziologa ali i drugog medicinskog osoblja KCUS-a'', priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Osim što javnost nema novih informacija, ispostavlja se ni da čelnici županijske vlade ne znaju mnogo više. A trebali bi biti upućeni, budući da je upravo Vlada KS tražila od Federalne uprave za inspekcijske poslove da uđu u Klinički centar i utvrde stanje, piše BHRT.

''Nemamo informaciju vezano za federalnu inspekciju'', rekao je Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo.

Ni s Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo odavno nema novih informacija. Nije poznato ni je li u okviru silnih predmeta saslušana i direktorica Kliničkog centra

''Klinički centar nije država. Mi smo otvoreni. Svatko tko je akreditiran da izvrši kontrolu našeg rada slobodan je da uđe u svako doba'', rekla je u travnju Sebija Izetbegović ravnateljica UKC-a Sarajevo.

Podsjećamo, 13 anesteziologinja napustilo je UKCS. Ostala deogađanja u cilju istraga su pod velom tajni. Očigledno, svima je opravdanje u cilju istrage. A što je u interesu javnosti, očigledno nikoga ne zanima.

Kopirati
Drag cursor here to close