Neretvanska dolina

Počela berba lubenica i odmah problem

U neretvanskoj dolini počela je berba lubenica i dinja, i odmah na početku - niska otkupna cijena. Više je razloga, loša turistička sezona, te uvoz iz Albanije i Sjeverne Makedonije.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 05. 07. 2020. u 21:07 HRT

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U neretvanskoj dolini počela je berba lubenica i dinja, i odmah na početku - niska otkupna cijena. Više je razloga, loša turistička sezona, te uvoz iz Albanije i Sjeverne Makedonije.

Berba nije lagan posao osobito po suncu, a svaka lubenica teška je između 10 i 12 kilograma. Ekipu koja bere lubenice čine - berač, dodavač i slagač. Tri su čovjeka potrebna i za ukrcaj na kamion. Dok se beru prve lubenice, berba dinja u punom je jeku.

- Cijena dinje je 4 kune, prinosi su smanjeni i ne ide u baš nekom dobrom smjeru. Prodaja ne ide bajno, kaže Ivan Bjeliš, Agro Neretva, Opuzen.

U neretvanskoj dolini lubenice i dinje već se godinama uzgajaju na 200 hektara. Kako za HRT kaže agronom Robert Doko, svake sezone spremni su ubrati oko 15 tisuća tona.

Oni koji prodaju otkupnim centrima razočarani su prvom cijenom. Matko Babić, tajnik Udruge proizvođača agruma i povrća Neretvanska mladež, kaže kako početna cijena nikad nije bila ovako niska, a sade od devedesetih godina. 

Nekoliko je razloga za to, a jedini opravdan je loša turistička sezona. Drug je razlog, previše stranih proizvoda na domaćem tržištu, upozorava Slobodan Deak iz Vlake.

- Imamo primjera ovdje u Neretvi gdje se prošli tjedan ta lubenica uvozila rinfuzno na slami. Doslovno je bila složena i tu se pakira u bokseve i šalje za zagrebačke trgovačke centre. Kako se ona deklarira u centrima možemo samo nagađati, naglašava Matko Babić.

No, dosadašnja dobra prodaja jagoda, paprika i drugog povrća ulijeva optimizam.

- Očekujemo tako da bi trebalo biti i s lubenicom. Da kupci traže domaću robu, a da izbjegavaju uvoznu koju trgovci prodaju po nižim cijenama, zbog lošije kvalitete, kaže Robert Doko.

A kvalitetu ovog voća bogatog likopenom najbolje je opisao Leo Musulin iz Opuzena - "Ove je godine slatka ko prvi poljubac".

Kopirati
Drag cursor here to close